DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ami az agrártámogatások ügyében tett megjegyzését illeti, javaslom önnek, hogy olvassa el a tavalyi mezőgazdasági évről készült beszámolót, az Agrárgazdasági Tanács állásfoglalását, s megtudhatja belőle a valós tendenciákat.
Úgy látszik, ön is betlire játszik, továbbra is túlsúlyos sertésekről beszél, amikor a piacon jelenleg egyensúlyi helyzet van. Úgy gondolom, hogy Fejér megyéből vagy akármelyik faluból a túlsúlyos sertések elszállítása közel sem a kormány feladata. A kormány olyan támogatásokat biztosított, amivel a 2003 januárjában többletként jelentkező 260 ezer sertést az első félévben levágták, illetve kiszállították az országból. Ez a több milliárd forint járult ahhoz hozzá, hogy egyensúlyi helyzet legyen a piacon, hogy 20-30 forinttal emelkedjenek az árak. A mai napon kérdeztem meg az egyik húsipari vállalat vezetőjét, hogy mennyit adnak az E minőségű sertésért, 270 forintért vásárolják. Úgyhogy a sertéspiac kinőtte a négyéves ciklusát. Sajnálatos, hogy ilyen rossz árak voltak, de Magyarország az európai uniós sertéspiacon egy-két százalékkal vesz részt, ezzel képtelen a piacot befolyásolni, elszenvedi annak veszteségeit.
Hogy a falugazdász hálózatot át kell szervezni, az egy teljesen természetes dolog, az európai uniós források megszerzése érdekében. Lesz, akinek a gazdákat kell segíteni, lesz, akinek a pályázatokat bonyolítani, s lesz, akinek ellenőrizni. Hogy ezt önök összemosták és így tartják helyesnek, az az önök álláspontja, csak ez nem felel meg az Európai Unióénak.
Ha Benedek Ritával kapcsolatos kérdését nem azonnali kérdésként fogalmazza meg, akkor én is utána tudnék nézni a valóságtartalmának. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Így természetesen fogalmam sincs az adott eseményről.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hiszi a piszi!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť