DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Herényi Károly képviselőtársam hozzászólása arra indít, hogy a mondanivalómból akkor én is az összeférhetetlenség és a jogállás kérdéseire térjek át.
Én nagyon örülök, hogy Herényi Károly elmondotta ezt, és ebből mindenki, aki ezt a vitát figyelemmel kíséri, az láthatja, hogy ez a problémafelvetés a Magyar Demokrata Fórum felvetése. Azért tartom ezt fontosnak hangsúlyozni, mert a mai Népszabadságban egy téves hír jelent meg: azt írja a Népszabadságban egy L. K. monogrammal jelzett újságíró, hogy az összeférhetetlenség kapcsán a Fidesz foglal el olyan álláspontot, hogy legalább 2006-ig biztosítani kellene, hogy a magyar képviselők az Unió parlamentjének is tagjai lehessenek. Szeretném tisztázni, hogy ez nem a Fidesz álláspontja, ez a Magyar Demokrata Fórum álláspontja.
Ehhez azt is szeretném hozzátenni, hogy bár a Herényi Károly által elmondottakban van sok méltányolandó, magunk is, ha volna rá megoldás, akkor támogatnánk egy olyan lehetőséget, ami a képviselőink számára, akik itt érintettek, haladékot adna az összeférhetetlenség feloldására; hozzátenném gondolatjelben, hogy ez idő szerint nem látunk, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség nem lát erre lehetőséget, éppen abból az okból, hogy a derogáció nem történt meg. Tehát még egyszer: méltányolandó körülmények mellett, ha módot találnánk arra, hogy ezt a kérdést így megoldjuk valahogy, valamilyen formában, ahogy Herényi Károly elmondotta, azt nem elleneznénk, de a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség ennek a kérdésnek a megoldásától a törvényjavaslat elfogadását nem teszi függővé. Tehát mi ezt a törvényt e problémára tekintet nélkül készek vagyunk elfogadni, nekünk más problémáink vannak a törvénnyel, nem ez - ezt fontosnak tartottam elmondani.
Egyébiránt valóban, a jogállással kapcsolatos kérdések ebben a törvényben nincsenek megfelelően rendezve egyébként sem. A törvényjavaslat 11. §-a visszautal egy nemzetközi szerződés részét képező jegyzőkönyvre, a bizonyos európai tisztségviselők, közéleti személyiségek mentességére és kedvezményeire utalva, hogy az majd megilleti a Magyarországon is megválasztandó európai parlamenti képviselőket. Mi úgy gondoljuk azonban, hogy ez a visszautalás a kérdést jogilag nem rendezi megfelelően, nem rendez jó néhány, a képviselők jogállásával és egyáltalán tiszteletdíjával kapcsolatos fontos kérdést, amit viszont rendezni kell.
Csak megerősíteni tudom az előző felszólalásban elhangzottakból azt, hogy az európai integrációs nagybizottságban megállapodás jött létre, politikai megállapodás, hogy ezeket a kérdéseket ebből a törvényből kivesszük, és ezt külön törvényben rendezzük.
Avarkeszi képviselő úr elő is terjesztett egy olyan, elhagyásra irányuló javaslatot, ami a jogállásra vonatkozó rendelkezéseket kiemeli a törvényből. Ezt az indítványt a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség támogatni tudja, úgyhogy valóban, egy külön törvényben ezeket a kérdéseket rendezni lehet.
És akkor - engedelmükkel, még van egy nagyon rövid időm - áttérnék más módosító javaslatokra is. Ami még most az öt percből hátralévő időbe belefér, az az elektronikus, számítógépes szavazás kérdése, amely kapcsán 4146/19. szám alatt terjesztettünk elő módosító javaslatot, azt kérve, azt indítványozva, hogy a külképviseleteken is a hagyományos, urnába, szavazólapon történő szavazást intézményesítsük, úgy, ahogy Magyarországon belföldön a választásokon való szavazás történik.
Én az általános vitában elmondottam az indokokat, és itt most ezt nem kívánom még egyszer megismételni, annál inkább nem, mert a kormányoldal nyitott a javaslatunk elfogadására, sőt Avarkeszi képviselő úr elő is terjesztett egy olyan javaslatot, ami a Fidesz ez irányú felvetését elvben kielégíti. Hogy most pontosan az a normaszöveg megfelelő-e, az nyilvánvalóan részletkérdés, tehát úgy néz ki, hogy meg fog valósulni az, amit mi kérünk, hogy a külképviseleteken is a hagyományos szavazási mód érvényesüljön. Ezért, remélve, hogy ez a végső álláspont is lesz, ezért én most itt a részletes vitában külön részletes indokait adni annak, hogy miért ne kövessük most a számítógépes szavazás módszerét a külképviseleteken, nem kívánom kifejteni.
Tisztelt Országgyűlés! Van még néhány módosító javaslat, amit reményeim szerint egy harmadik ötpercesben teljes körben fogok tudni ismertetni, úgyhogy most akkor a hozzászólásomat befejezem. (Szórványos taps az ellenzéki sorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť