TATAI-TÓTH ANDRÁS

Full text search

TATAI-TÓTH ANDRÁS
TATAI-TÓTH ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Az MSZP-frakció oktatással foglalkozó képviselőjeként elsősorban a jövő kérdéséről fogok beszélni, hiszen a jövő záloga a gyermek, ahogy hallottuk az előző hozzászólótól is, a gyermek, az ifjúság.
A fiatalság nevelése, képzése szorosan kötődik ahhoz a jövőhöz, amelyben hazánkat az európai népek közösségében boldogulni látjuk. A Medgyessy-kormány programjában kötelezettséget vállalt a tudásalapú társadalom kialakítására. Az első másfél évben megvalósítottuk e program időarányos részét. Meghozott döntéseinknek jelentős a szerepe gyermekeink, unokáink jövőjében, abban, hogy milyen körülmények között élhetnek a következő évtizedekben, hogy milyen jövő vár rájuk, ránk. Azokra a döntésekre utalok, amelyek az emberek, a családok mindennapi életét befolyásolják, és azokra, amelyek a távolabbi jövőnket érintik. Ilyenek az oktatás egészére vonatkozó törvények is. Ezek közül azokat a döntéseket szeretném kiemelni, amelyek a mai vitanap témakörébe tartoznak. Utalni fogok rá, hogyan és miért lesz jobb a jövőben az óvodásoknak és az iskolásoknak; hogyan és miért lesz jobb és könnyebb a felsőoktatásban tanulóknak; hogyan javultak és javulnak a gyermekeket nevelő családok körülményei; hogyan javultak és hogyan fognak javulni a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozó pedagógusok, oktatók és a többi alkalmazott élet- és munkakörülményei.
A Medgyessy-kormány célkitűzéseinek megfelelően igazságosabbá tettük a gyermektámogatási rendszert. A minden gyermekhez garantáltan eljutó támogatásokat 28 százalékkal emeltük meg. Már a második éve tettük a családosok pénztárcájába a 13. havi családi pótlékot az iskolakezdés előtt, augusztusban. A családok garantált támogatására 2003-ban mintegy 30 százalékkal, 50 milliárd forinttal többet fordítunk, mint 2001-ben. A gyermekétkeztetést és a tankönyvtámogatást átszerveztük. 2003-ban 40 százalékkal, 1,3 milliárd forinttal juttattunk többet tankönyvre, mint az előző években. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Mikor lesz ingyenes?) Már az idén több százezer gyermek kap ingyen tankönyvet. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Korábban is így volt. Ez nem új.) Ez év szeptemberétől százezernél több rászoruló óvodás gyermeknek nem kell fizetnie az étkezésért.
Tudom, hogy rossz hallani a tényeket, de azért próbálják meg türelmesen végighallgatni! (Zaj és közbeszólások az ellenzék soraiból. - Nem ezt ígérték.) Példaként megemlítem, hogy egy három iskolás gyermeket nevelő család, ha nehéz körülményei ezt indokolták, 2003 augusztusában garantáltan összesen 59 100 forinttal kapott többet, mint két évvel korábban. (Sisák Imre János: Ez is hazugság.) Az első száznapos program keretében a főiskolai, egyetemi hallgatók ösztöndíjalapját a korábbi évek 70 ezer forintjáról 91 ezer forintra emeltük. A kormányváltáskor 21 ezer forintos diákhitel összegét 25 ezer forintra emeltük (Arnóth Sándor: Meg a kamatait is.), és bővítettük a jogosultak körét a felsőfokú szakképzésben részt vevőkkel, valamint a hallgatók szabadon választhatnak bankot is. A doktoranduszok ösztöndíja 660 ezer forintról 950 400 forintra nőtt évente. 2006-ig fokozatosan 10 ezer forintra emelkedik a 3300 forintos kollégiumi támogatás. A Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjra 600 milliós többletforrás került a 2003-as költségvetésbe.
A Medgyessy-kormány ígéretének megfelelően radikális béremelést hajtottunk végre a közalkalmazottak körében. Az oktatási rendszerben - az óvodától egyetemig - dolgozók élet- és munkakörülményeiben alapvető változást hozott az egy évvel ezelőtti 50 százalékos béremelés. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Nem volt annyi.) Megfogadtam egyébként, hogy sem a bekiabálásokra, sem a korábbi nyilatkozatokra nem reagálok, de egy előző hozzászólásnál megállok. Font Sándor úrnak szeretném jelezni, hogy olyan pedagógusként, aki harminc évet végigdolgozott a magyar iskolarendszerben, azt el szeretném önnek mondani, hogy megalázó volt, rossz volt hallgatni. Önnek joga van elmondani, amit itt elmondott a magyar iskolarendszerről, és minősítette a pedagógusokat. Pedagógusként hallgatva viszont visszautasítom azt a stílust és azt a hangnemet, ahogy a magyar iskolarendszer működéséről nyilatkozott. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mit mondott, képviselő úr? - Zaj.) Olvassák el a jegyzőkönyvet, talán nem térek vissza rá. (Zaj. - Az elnök csenget.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť