SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Béki Gabriella képviselő asszony azt kérdezte, hogy mit is kívánunk számon kérni a kormánytól. Nos, többek között azt szeretnénk számon kérni a kormánytól, amiben annak idején tökéletesen egyetértettünk mind a kormányprogram, mind a családok támogatásokról szóló törvény vitájában. Nevezetesen, személyesen Medgyessy Péter miniszterelnök úr volt az, aki azt ígérte a családoknak, hogy a gyermekgondozási segély összege 10 ezer forinttal emelkedik. Ebben a kis kék füzetben sok mindenről írnak, többek között erről is.
De kérem tisztelettel, mennyivel is emelkedett a gyes összege? Elenyésző összeggel ahhoz képest, amit nem más, mint maga Medgyessy Péter miniszterelnök úr írt le. Ma már nem lehet itt az ülésteremben Csehák Judit miniszter asszony, aki 1989-ben leírta azt is, hogy 1990-ben a gyermekgondozási díj a gyermek kétéves koráról hároméves korára tolódik ki. A miniszter asszony valószínűleg azért nincs most itt, mert maga sem látta ezt a tizenegynéhány éve általa ígért dolgot megvalósíthatónak.
Térjünk vissza egy picikét a lakáskedvezményekre. Azt mondja Béki Gabriella képviselő asszony, hogy csakis a felső jövedelmi kategóriába tartozók tudták igénybe venni a kedvezményes lakáshiteleket és ezáltal az adókedvezményeket. Lehet, hogy nem egészen pontosan idéztem, de ez volt mondanivalójának a lényege. Nos, én nem az ön párttársára, Magyar Bálint miniszter úrra céloztam, aki még időben igénybe vette a 30 millió forintos kedvezményes lakáshitelt, viszont állítom, hogy nagyon sok család tudta volna igénybe venni a kedvezményes lakáshiteleket, és azokat említettem itt, akikről korábban is beszéltem, akik nettó 130 ezer forintból kénytelenek tengetni az életüket, ennek ellenére - bízva a jövőben - 50 ezer forintot fizetnek havonta.
Azt hiszem, most megrengett a bizalmuk, mert a 120 ezer forintos adókedvezmény-csökkentés ezeknek a családoknak nem jelent mást - képletesen -, mint hogy nem lesz, mondjuk, karácsonyi ajándék, mert nem lesz miből megvásárolni azt, kedves képviselőtársaim.
A Bokros-csomag, amit többször említettem, vészesen hasonlít ezekre a dolgokra, hiszen akkor a hiteleknél szintén olyan korrekciók történtek, amikre most is figyelemmel lehetünk. Húsz év helyett öt évre csökken az adókedvezmény. Úgy gondolom, hogy ne a felső kategóriákba tartozókról beszéljünk, hanem az első lakáshoz jutó fiatal házasokról. Ha a kormány komolyan gondolkodott volna, akkor kizárja a többszörös lakásvásárlókat, és nem sújtja az első lakáshoz jutó fiatal házasokat.
A gyermekek után járó adókedvezmény az egyik kedvenc témám. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezt csak azok nem tudják komolyan venni, akik nem élték át azt az időszakot, amit én átéltem a családommal. Öt gyermek édesapja vagyok, ezt tisztességgel, becsülettel és nagy örömmel vállalom, és megéltem a Bokros-csomag minden kártételét. 1997-ben két gyermekünk született. Ha nekem valaki azt mondja, hogy jogosulatlanul tartanak igényt azok a családok a 6700 forintos jövedelempótlékra, akik abban az időben nevelték a gyermekeiket, az, kérem tisztelettel, először nézzen tükörbe. (Taps az ellenzéki oldalon.)
És az SZDSZ-nek most is mi a véleménye? Most is az a véleménye, hogy csökkenteni kell az adókedvezményeket, mert a gyermekes családok nem jogosultak rá. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, nagyon remélem, a kormányoldal sem gondolja komolyan, hogy az alanyi jogon járó családtámogatásokhoz hozzá merészel nyúlni. Vagy kénytelenek leszünk azt hinni, hogy az 1994-től 1998-ig regnáló balliberális kormány SZDSZ-es oldala által állított azon dolog lesz igaz, hogy ebben az országban 6 millió állampolgár képes megélni. Náluk egy kicsit hozzáértőbb ember, Cseh-Szombathy László akadémikus azt mondja, 2050-re ebben az országban 2 millió emberrel kevesebb fog élni, azaz alig 8 millió ember. Az ENSZ felmérése azt mondja, 6,5-7 millió lakosa lesz ennek az országnak.
Gondoljuk meg, a jelenlegi büdzsé a fontosabb vagy a népesedéspolitika! Emlékeztetnék arra, hogy a Népesedési Kormánybiztosságnak ennek az évnek a végére le kell tennie a koncepcióját. Mi ebből semmit nem látunk. 19-én ülésezik a Népesedési Kormánybiztosság, és ebben a kérdésben mindössze annyit tesz, hogy a szeptember 25-26-i, a Magyar Tudományos Akadémián tartandó konferencia előkészítéséről beszél.
Kérem, itt nem a konferenciákról kell beszélni, hanem az anyagot kell letenni a parlamenti képviselők asztalára, amely biztosítja, hogy Magyarországon a népesség létszáma ne csökkenjen, hogy a gyermekvállalás ne teher, hanem szent kötelesség legyen.
S ha a gyermekekről beszélünk, azért ne feledkezzünk el a nyugdíjasokról sem. Azt mondják szocialista és szabad demokrata képviselőtársaink, hogy a nyugdíjak reálértéke x százalékkal emelkedett, bezzeg a jobboldali kormány semmit nem tett ennek érdekében. Úgy gondolom, azért érdemes lenne megvizsgálni a nyugdíjemelést és a szocialista frakcióvezető által elmondott és általunk sokszor visszaidézett dolgot: hangosan mondom, hogy mindenki - nem akarom most mondani, hogy ki - megértse, nem lesz gázáremelés. 12 százalékos gázáremelés van. Podolák György képviselőtársam - aki most nem ül itt az ülésteremben - a Világgazdaság, illetve a Népszabadság hasábjain ecseteli, hogy hogyan és mi módon csökken a gáz ára. Én meg úgy gondolom, meg kell kérdezni többek között a Nagycsaládosok Országos Egyesületét, hogy nekik mi erről a véleményük, vagy meg kell kérdezni a nyugdíjasokat és azokat, akik jövőre egytől egyig érzékelni fogják a kormány döntéseinek a hátrányos következményeit.
Még egyszer mondom, nem az a lényeg, hogy a két oldal mit mond itt, hanem az a lényeg, hogy mit cselekszik. S ha a kormány ezeket a döntéseit fogja végrehajtani, jövőre a családok nagy többsége rosszabbul jár; nem az a 10 százaléknyi lakosság, akinek teljesen mindegy, hogy milyen adókedvezmények érvényesülnek és milyenek nem, hanem a 90 százalék, a középosztály, amelyet vissza kívánnak süllyeszteni a legszegényebb társadalmi rétegek közé. S az sem igaz, hogy önök a legszegényebbeket kívánják felemelni.
Ez a kis kék könyvecske, amiből már többször idéztem, tartalmaz egy dolgot: legyen könnyebb, ha becsöngetnek. Azt mondják, hogy egy háromgyermekes családnak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásból 13 800 forint jut. És tessék mondani, arról nem tetszettek véletlenül elfeledkezni, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatás csak ott és abban a családban érvényesül, ahol az egy főre jutó jövedelem a 21 800 forintot, a nyugdíjminimumot nem haladja meg? Mi van azokkal, akiknek a jövedelme 21 801 forint? (Dr. Vojnik Mária: Azoknak van a 13. havi pótlék!) Akkor, amikor a szociális juttatások és a családtámogatások megnyirbálására készülünk, amikor a családok terheit különféle adók útján kívánjuk növelni, ne feledkezzünk el ezekről a dolgokról sem.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť