GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mit hoz a jövő? Üléseket, ülésnapokat, törvényjavaslatokat, reményeim szerint sok vitát, bosszúságot, de annál több örömet. Hogy komolyra fordítsam a szót… (Varga Mihály, a szónok előtt lévő laptopra utalva: Elnök úr, súgógépe van a képviselő úrnak! - Derültség.) Köszönöm szépen, hogy észrevette, frakcióvezető-helyettes úr.
(9.50)
Reményeim szerint ez a jövő biztonságot, igazságosabb közteherviselést, növekvő életszínvonalat, több munkahelyet, versenyképes vállalkozásokat, a szociális vívmányok megőrzését és uniós csatlakozást jelent a jövő évben. A gyors felzárkózást a száznapos programunk többszöri megismétlése biztosíthatná, de ehhez megfelelő gazdasági háttér kell. Tudjuk, hogy ez sajnos nem áll rendelkezésre, mert csökkenő gazdasági növekedést örököltünk. Az egyéb terhekről nem beszélek, mert ez csak annyiban tárgya a mai vitanapnak, amennyiben befolyásolja a lehetőségeinket.
Tisztelt Képviselőtársaim! A megtermelt javak elosztását szolgáló adózásnak Magyarországon a XI. századtól fogva vannak forrásai. Az adózásnak ekkor három fő típusa volt: a felségjog alapján a király, uradalma okán a földesúr, valamint a bibliai hagyományt őrző egyházjog szerint az egyház szedett adót. (Dr. Kosztolányi Dénes: Már akkor is a Fidesz volt a felelős!)
Az adózás tekintetében az első jelentős változás 1848-ban történt, amikor a rendek lemondtak feudális kiváltságukról, az adómentességről is, azaz megtették az első lépést a közteherviselés felé. A mai adózás rendszerét az 1988-as adóreform vezette be, és azóta sokszor változott. Elmondhatjuk, hogy különböző jogcímeken az államalapítás óta mindenkor “turkáltak” a zsebünkben vagy a pénztárcánkban. Feltehetően innen ered a régi közmondás, hogy addig van biztonságban az állampolgár pénztárcája, amíg nem ülésezik az Országgyűlés. (Dr. Áder János: Vagy amíg nem a szocialisták kormányoznak. - Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.)
A kérdés tehát nem az, hogy az állam adót vet ki, hanem az, hogy a lakosság milyen jövedelemhez jut, és azt milyen nagyságrendű adó terheli, azaz adózás után mennyi pénz marad a pénztárcában.
Szeretnék még egy dolgot tisztázni, tisztelt Áder frakcióvezető úr. Önök azt kezdeményezték, hogy mennyit veszítenek a családok. (Dr. Kosztolányi Dénes: Mindent!) Én viszont azt gondolom, hogy a mi számunkra nagyon fontos mindenki, aki családban él, fontosak azok, akik sajnos már elveszítették a családjukat és egyedül élnek, és fontosak azok, akik még nem alapítottak családot, tehát összegezve: minden polgár.
Nézzük, hogy milyen mélyen nyúl a kormány az emberek pénztárcájába és mennyi marad ott. Örülök, hogy itt van Mátrai Márta, mert most tapasztalhatja, hogy hogyan lehet egy vitanapot megtartani, és talán össze tudja hasonlítani, amikor azt sem engedte, hogy napirendre tűzzünk politikai vitanapot. Elnézést, de ezt nem tudtam kihagyni. (Dr. Mátrai Márta: Én? - Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.) Mi támogattuk ezt a vitanapot, mert reméljük, hogy vége szakad annak a kétségbeesett rémhírterjesztésnek (Varga Mihály: Elnök Úr! Figyelmeztesse a szónokot!), amellyel a Fidesz politikusai igyekeznek több millió ember örömét tönkre tenni. (Varga Mihály: Rossz lemezt tettél be! - Általános zaj a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A baloldali és jobboldali polgárok, pártállástól és szavazati magatartástól függetlenül, nyertesei a szocialista-szabad demokrata koalíció eddigi munkájának. Meggyőződésem, hogy az emberek a zsebüknek hisznek és nem az önök propagandájának. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban. - Dr. Juhos Katalin: Ebben egyetértünk!)
Mit hozott a Medgyessy-kormány? Csak néhány tétel: a gyermekes családoknak felemelt családi pótlékot (Zaj. - Az elnök csenget.), lényegesen nagyobb szociálpolitikai kedvezményt a lakásépítő fiataloknak, nem kell sokszor mondanom, 3,2 milliót kaphat már egy négygyerekes család; több százezer gyermeknek ingyenes tankönyvet, étkeztetést, biztosítást, az egyetemistáknak magasabb ösztöndíjat, lakhatási támogatást, a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíj első részletét, 19 ezer forintos kompenzációt (Varga Mihály: Gázáremelést!), 25 százalékkal nagyobb özvegyi nyugdíjat, nagyigyest; a minimálbért keresőknek havonta 6 ezer forinttal többet a borítékjukba, a közalkalmazottaknak, benne az egészségügyieknek és a pedagógusoknak 50 százalékos béremelést, diplomás-minimálbért (Babák Mihály: Átlag!), a vállalkozásoknak járulékcsökkenést és a fejlesztési adókedvezményeket.
Képviselőtársaim! A sort folytathatnám, ahogy a kormány tagjai is megtették, és még csak az első éven vagyunk túl. Tudjuk azt is, hogy sokkal több kellene (Varga Mihály: Ettől félünk, hogy még csak az első éven vagyunk túl!), de erre van még időnk, és most nincs több lehetőség a gazdaság jelenlegi állapotában.
Képviselőtársaim! Aki szándékosan elrontja mások örömét, az egyéb rossz cselekedetre is képes. A kijelentéseikkel bizonytalanságot keltenek a gazdaságban és a mindennapokban is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Csak abból a zsebből lehet kivenni, ahol van valami. A Medgyessy-kormány úgy gondolta a felzárkóztatást, hogy először jövedelmet juttatott, és csak ezt követően, arányosan és lassan változtatja a terheket. Tanulhattunk volna a Fidesz-politikából is (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Bizony, bizony!), mikor önök profi módon valósították meg, hogy úgy vettek el, mintha adnának. És most válaszolok Áder úr bekiabálására, tisztelt frakcióvezető úr, önök évről évre, négy év alatt 100-130 milliárd forinttal növelték a személyi jövedelemadó-bevételt. Nem kell hozzá fejszámolónak lenni, ez több mint 20 százalékos növelés évről évre, frakcióvezető úr. (Babák Mihály: Emelkedtek a bérek is!), ez azt jelenti, hogy ha a csecsemőket is beleszámítjuk (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.), 13 ezer forinttal nőtt évről évre a személyi jövedelemadó az elmúlt négy évben. (Közbeszólások a Fidesz soraiban: Tragédia!) Ha ehhez hozzáveszik azt a bérnövekedést, amiről Veres János beszélt, rögtön kiderül, hogy milyen mértékben verték át a választókat.
Az első diploma ingyenes, de ezután következik a költségtérítés. Gondolják végig, a kétezer forintos tandíj helyett hányszor tízezer forintot kell fizetni félévente!? Vagy beszélhetnénk az egészségügyiek 400 százalékos béremeléséről és a pedagógusok fókuszált 16 százalékos béremeléséről. Az inflációt már nem is nagyon említem, hogy ott a háromszor 3 százalékos átverésből mekkora többletet tetszettek elvenni a zsebekből.
Egy ígéretünk van, ami közös: önök is ígértek adóreformot, mi is. Önök csak átrendezték, mit pedig csökkentettük már 2003-ban a személyi jövedelemadót. (Dr. Áder János: Micsoda? 2003-ban? - Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.)
Mit hoz a jövő? Talán vége a kétségbeesett erőlködésnek, az emberek félrevezetésének. Az emberek tudják, hogy magukat nem függetleníthetik a környezettől, felelős kormány takarékosságot tart, amikor gondokat lát a gazdaságban. (Zaj a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.) Az egyensúly megteremtésére törekvés természetes folyamat. Sajnos, amit a jegybank monetáris politika címén tett, semmit nem segített sem a jövedelempolitikán, sem a fiskális politikán.
Mit hoz a jövő? Közelünkbe juttat, valami anyagi javakat a közelünkbe hoz, áldozatot hoz azért, hogy forrást biztosítson a gazdasági növekedéshez. Nem cipelhetjük a végtelenségig a hibás árarányokat hatékonyságrontó hatásukkal együtt. Nem lehet, hogy a túl alacsonyra visszaszorított ár által okozott veszteség hosszú távon terhelje a költségvetést. A jövedelemelosztás hibáit nem árakkal kell kijavítani, hanem állami segítséggel, és mi ezt akarjuk tenni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Bízom benne, hogy a választók ezt látják. Hadd idézzem azt a viccet, amikor az egyszeri embert a felesége tetten érte, és azt mondta: most döntsd el, hogy nekem hiszel vagy a szemednek! Ellenzéki képviselőtársaim, az embert mindig érik meglepetések, hadd mondjak ebből néhányat. (Varga Mihály: Nézd meg, vírus van a lemezen! - Derültség.)
Önök is tudják, hogy a fűtési szezon kezdetén 1500 köbméterig 6 százalékkal csökken a gázár, 1500-3000 között 4 százalékkal, tehát nem nő, hanem csökken, több pénz marad a zsebekben. (Zaj, közbeszólások, derültség a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.) A kedvezményes áfakulcsról: a gyógyszereknél 5 százalék lesz az áfakulcs, és ezt kétszer 11 milliárd forinttal fogja a kormány kompenzálni.
Mit hoz a jövő? Jó lenne hinni, hogy politikai békét, a nemzet felemelkedéséért való együttgondolkodást, a teljesítmények versenyét. A jövő esztendő a takarékosság éve lesz, hiszem, hogy ma ennél jobb hírrel önöknek nem szolgálhatok, de talán ez is elég akkor, amikor Európában és a világgazdaságban pangás van.
Miből lehet felzárkózni? Képviselőtársaim! 50 ezer forintos minimálbérnél a korábbi száz forintból 75 visszamaradó helyett ma 87 forint marad vissza, egy átlagkeresetnél, 130 ezer forintnál a 61 forint helyett 67 forint. El lehet dönteni, hogy melyik a jó.
(10.00)
Összefoglalva: bízom abban, hogy a jövő kiszámíthatóságot, növekvő jövedelmet, a szociális vívmányok megőrzését, felzárkózást, növekvő gazdaságot és esélyt hoz a jobb pozícióban való csatlakozásra; olyan kamat- és árfolyam-politikát, amely segíti a kis- és középvállalkozások versenyképességét; forrásokat az uniós társfinanszírozáshoz, hogy egészséges és növekvő gazdasággal csatlakozzunk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť