DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Hoztam egy szemüveget Gőgös Zoltánnak, ha gondolja, odaadom - Glattfelder Béla szemüvegére hivatkozva. (Gőgös Zoltán: Csak neked kell! Én nem vagyok vak!)
De én nem erről szeretnék beszélni, hanem arról, hogy mit hoz a jövő az önkormányzatok számára és ezen belül az ott élő családok számára, hiszen mind a közel 3200 önkormányzat az otthonunk, a lakóhelyünk, itt járnak iskolába a gyermekeink, itt élnek a szüleink, nagyszüleink, itt élünk valamennyien, tehát fontos az, hogy mi lesz az önkormányzatok sorsa, jövője.
Mielőtt erre rátérnék, én is hadd nézzek kicsit a múltba, és hadd beszéljek arról, hogy önök mit mondtak akkor, amikor az önkormányzati kampányban meghirdették a plakátjaikon a programjukat. Önök azt mondták - nemcsak itt, már a korábbi kormányprogramban is -, hogy növelik az önkormányzatok pénzügyi, gazdasági önállóságát; számtalan helyen láthattuk a “Több pénzt az önkormányzatoknak!” szlogent. Biztosítják a feladatok ellátásához szükséges pénzt, nem tesznek különbséget kormánypárti és ellenzéki önkormányzatok között. Mára nemcsak azok, akik szerepet vállaltak az önkormányzatban - bízva ezekben az ígéretekben -, hanem maguk a polgárok is rájöttek arra, hogy önök átverték őket.
(12.40)
Ma a magyar önkormányzatok a rendszerváltoztatás utáni évek legnagyobb válságát élik át az önök kormányzásának következtében és pár hónappal az európai uniós csatlakozás előtt. Soha nem fordult elő az, hogy az önkormányzatok többsége nem tudja kigazdálkodni a béremelések fedezetét, és a gazdasági ellehetetlenülés szélén tengődik. Megdöbbentő továbbá az is, hogy mintegy 1500 önkormányzat, tehát közel fele az önkormányzatoknak szorul arra, hogy önhibáján kívül hátrányos helyzetűeknek járó támogatásból tengesse tovább az életét, illetve hogy a bért kifizetni nem tudó önkormányzatok pályázzanak arra, hogy a településen élő pedagógusoknak és egyéb közalkalmazottaknak ki lehessen fizetni a bérét. Olyan feltételeket teremtenek ráadásul ehhez, hogy ne lehessen minden önkormányzatnak pályázni, hiszen hiába beszéltek arról, hogy a kassza felülről nyitott, alulról bezárták a kapukat. Így is mintegy 7 milliárd forintot kellett többletként kifizetni az önkormányzatoknak.
Ami azt illeti, hogy tesznek-e különbséget az önkormányzatok között, szeretném elmondani, hogy hétszer annyi kormánypárti önkormányzat jutott címzett támogatáshoz, mint ellenzéki. Ez az arány a mostani kormánydöntés következtében javuló tendenciát mutat, már csak hat és félszeres a különbség.
Ezeknek a döntéseknek a következtében mi történt, tisztelt képviselőtársak? Nem épülnek új utak, új járdák, leépülnek az intézmények. Mindannyian részesei lehettünk a parlamenti vitának, illetve a sajtóhíradásokat láthattuk, olvashattuk: az ország minden szegletében tüntetésektől volt hangos az utca az intézménybezárások miatt. Ma nagyon sok kisgyermek nem tud iskolába járni azon a településen, ahol lakik, és ez nemcsak a létszámleépítésnek, létszámcsökkenésnek a következménye, hanem annak, hogy önök az utolsó szöget verték önkormányzati politikájukkal ezeknek az intézményeknek a koporsójába.
Mire számíthatunk? Önök azt mondják, hogy 10-20 milliárd közötti többletpénz jut majd 2004-ben az önkormányzatokhoz. Mi azt mondjuk: hol van az a kétszer 50 milliárd, amit a miniszter asszony megígért az önkormányzatoknak, ami az uniós felzárkóztatásra szolgál, illetve újabb fejlesztési lehetőségeket ad majd? Hol van az a 100-120 milliárd forint, amit önök elvettek az önkormányzatoktól 2003-ban?
A kötelező feladatok ellátásához nem biztosították a pénzeszközöket. Nem mi, ellenzéki képviselők mondjuk ezt egyedül, ezt mondják az önök polgármesterei is, és ezt mondják ma már az önkormányzati szövetségek. Az önkormányzati szövetségek 250 milliárd forintot kérnek a következő évi költségvetésbe többletként beállítani. Ez nincs messze a mi állításunktól. Itt utalnék Kuncze Gábor felszólalására, hogy reális-e az, amit mi kérünk.
S mi történik, ha ez nem következik be? Tisztelt hölgyeim és uraim, az energiaár-emelés következtében előfordul majd sok helyen, hogy a kisgyermekek fűtetlen, sötét szobában lesznek kénytelenek tanulni. Sok helyen korlátozni kell az iskolában az energiafelhasználást. (Dr. Katona Béla: Ez nem igaz!) Hiába mondja Katona Béla, hogy ez nem igaz (A képviselő mosolyogva folytatja:) - majd lássuk a jövőt! (Dr. Katona Béla: Mit mosolyogsz?) Úgy hiszem, hogy jelképesen véglegesen bezárhatjuk az önkormányzatok kapuját, ha nem kapunk mi, ellenzék ehhez segítséget a kormánypárti képviselőktől. Hiszen - mint ahogy kezdtem, úgy szeretném befejezni - mi mindannyian az önkormányzatokban élünk, és azon múlik a családok jövője, a mi jövőnk, hogy milyen lesz az önkormányzatok helyzete 2004-ben.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť