FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. Szalay képviselőtársamnak szeretnék más bontásban is tájékoztatást adni az áfakulcsokról.
Az a hír terjedt el, hogy nem lehet alacsonyabb 5 százaléknál a magyar áfakulcs legalsó tagja, a középső kulcs minimum 15 százalékos, a felső pedig akármennyi lehet. Ezzel szemben az Unió nem így mondja, hanem azt mondja, hogy 5 százalékos a kedvezményes kulcs, és minimum 15 százalékos a magas kulcs. Amíg nálunk a középső kulcs jelenleg 15 százalék lesz a tervezet szerint, az Unióban, most felidézem, más bontásban 6 százalék, 5,5, 8, 6, 12, 6, 5, 7, 10, 12, 7, 12 - felsoroltam az összes EU-ország középső áfakulcsának nagyságrendjét. A 25 százalékos áfakulcs, ami nálunk megmaradt, az Unióban a magas vagy normál kulcsot jelenti: 20, 21, 25 - ez Dánia -, 22, 19, 18, 19, 21, 15, 17, 16, 20, 17, 16, 25 - ez Svédország.
És arról elfelejtettek beszélni, hogy van egy különlegesen kedvezményes kulcs is, ami 5 százalék alatti lehetőséget biztosít - azért ezt az apró momentumot is érdemes figyelembe venni. Nem mindegyik ország alkalmazza, hogy hogyan érték el, ezt nem tudom, önök végezték a csatlakozási tárgyalás utolsó fordulóját. Franciaország 2,1, Görögország 4, Írország 4,3, Luxemburg 3, Olaszország 4, Spanyolország 4 százalékos különleges kedvezményes kulcsot alkalmaz. Ehhez teszem csak hozzá, hogy Franciaország az energia árát épp ez év júliusában sorolta át a 19,6 százalékból a 2,1 százalékba, önök pedig most léptetik fel a teljes energiarendszert a 25 százalékos kulcsba.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť