PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Márciusban az adójóváírás körüli vitában többször elmondtam, hogy a Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként felelősséget érzek a kiskeresetű emberek, a részmunkaidőben foglalkoztatottak, az idénymunkások élethelyzetének javításáért.
A munka törvénykönyve 2003. július 1-jétől hatályos módosítása következtében a 78/A. § (1) bekezdése alapján a munkaviszony eltérő megállapodás hiányában teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra jön létre. A törvény módosítása előtt, ha egy munkaszerződésbe beleírták, hogy napi 4 órás munkaviszonyt létesítenek, az automatikusan részmunkaidőt jelentett, és ezért a havi 25 ezer forintos személyi alapbér jogszerű volt. Július 1-je után, ha a munkaszerződés nem tartalmazza, hogy nem teljes munkaidőre, hanem részmunkaidőre szól a foglalkoztatás, akkor a napi 4 óra is teljes munkaidőt jelent. Így a jelenlegi minimálbér szerint legalább havi 50 ezer forintos személyi alapbért köteles fizetni a munkáltató.
Ezzel önmagában még semmi probléma nincs. A probléma az, hogy nincs átmeneti rendelkezés, ezért a korábban megkötött szerződések esetén, ha a részmunkaidő szó nem szerepel a munkaszerződésben, akkor a napi 4 órás munkaviszonyért, amelyért 25 ezer forintos bérben állapodtak meg, július 1-jétől minimum 50 ezer forintot kellett fizetni a munkáltatónak. Természetesen a munkavállalónak nem érdeke a munkaszerződés módosítása, így ha van esze, ilyen jellegű módosítást nem ír alá. Mindezek következtében a munkáltató jogszerűen tehetetlen, az eddig jogszerűen kifizetett havi 25 ezer forintos bér helyett most egy csapásra a dupláját köteles fizetni.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nem érzi-e a helyzet tarthatatlanságát az átmeneti szabályozás hiánya miatt? Ahelyett, hogy a részmunkaidős foglalkoztatást támogatnánk, miért kell törvényi eszközökkel lehetetlen helyzetbe hozni, egymásnak ugrasztani a munkaadókat és a munkavállalókat?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť