CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A munka törvénykönyvének módosításáról szóló 2003. évi XX. törvény 2003. július 1-jén lépett hatályba. A kérdés által hivatkozott 78/A. § (1) bekezdése a részmunkaidős munkaviszony létrejöttére vonatkozik. Tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás hatálya nem visszamenőleges, a fenti szabályt a 2003. július 1-jén és azt követően létrejövő részmunkaidős munkaviszonyokra kell alkalmazni. Következésképpen a korábbi szabályok szerint megkötött részmunkaidős munkaszerződések nem válnak érvénytelenné a törvény hatálybalépésével pusztán amiatt, mert nem szerepel bennük a részmunkaidő szó.
A módosított törvény hatálybalépése nem eredményez tehát részbeni, a munkabért érintő érvénytelenséget sem. Vagyis nem jelenti azt - a felhozott példára utalva -, hogy a 25 ezer forintos munkabérről szóló megállapodás helyébe az 50 ezer forintos minimálbérről szóló jogszabályi rendelkezés lépne. Ha a munkavállaló a munkabér 50 ezer forintra való megemelését követeli, ez a munkaszerződés módosítására irányuló szándékára utal, a módosításra pedig csak közös megegyezéssel ad lehetőséget a munka törvénykönyve. Mindezek alapján átmeneti szabály alkotására nem volt szükség.
Egyébként korábban sem jelentett automatikusan részmunkaidőt a napi 8 óránál rövidebb munkaidő megjelölése a szerződésben, mivel az úgynevezett rövidebb teljes munkaidőben történő megállapodásra a korábbi munkatörvénykönyvi szabályok is lehetőséget adtak a 117/B. § (2) bekezdése alapján. A felek megállapodásának azonban mind 2003. július 1-jét megelőzően, mind azt követően egyértelműeknek kell lenni a tekintetben, hogy a 8 óránál rövidebb munkaidőt teljes vagy részmunkaidőként határozzák meg.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť