KUZMA LÁSZLÓ

Full text search

KUZMA LÁSZLÓ
KUZMA LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Elsőként egy olyan problémával szeretnék foglalkozni a 3. és 4. ajánlási pont szerint, amelyhez nagyon nehéz indulatok nélkül hozzászólni, de a képviselőtársaim, akikkel egy bizottságban ülünk, nyilván tudják, hogy én általában indulatoktól mentesen szoktam megnyilvánulni. Ezek pedig azok a helyesírási hibák, amelyek előfordulnak mind a 3., mind a 4. ajánlási pontban, amelyek még a helyesírási szabályzat szabályai szerint is a módosítást támogatnák, ezzel szemben a kormány képviselője a bizottsági ülésen nem támogatta azokat.
Ennél is tovább mennék: ugyanazon kormány egy másik minisztériuma ugyanazt az írásmódot használta, amelyet a módosító javaslatban javasoltunk. Úgy ítélem meg, hogy ez példátlan a Magyar Országgyűlés eddigi történetében, hogy még helyesírási hibákat sem hajlandóak elfogadni.
A következő, amihez hozzá szeretnék szólni, a 4., 7., 10., 12., 16., 17. és még néhány helyen előforduló ajánlási pont, amely a módosításban a “regionális” szó használatát indítványozza, hiszen az Európai Unióhoz igazodás közigazgatási szempontból nem megyei, hanem regionális szintű központok kijelölését teszi szükségessé. Ezt minden egyes ajánlási pontban ennek megfelelően javasoltuk.
A 8. ajánlási pont egy olyan csoda, amelyet a kormány elfogadott, és támogatták a kormányoldal képviselői is, ez pedig tartalmi módosítást jelent, miszerint negyedéves nyilvántartás szükséges, ami elsősorban a tanulók érdekeit szolgálja. Egy olyan apró fényforrás tűnik fel ez ügyben, amely a kormánypártokat ez ügyben tán dicséri.
A 15. ajánlási pont foglalkozik a szankciókkal és a bírságtételekkel. Megítélésünk szerint ilyen törvényi szintű szabályozás nem szükséges, egyébiránt a módosítók szerint méltánytalan is olyan bírságtételeket a törvény szövegében megfogalmazni, ami megítélésünk szerint egy kicsit csorbítja a törvény tekintélyét. Nem célszerű törvényben a szankcióval kapcsolatos konkrét összegeket megfogalmazni, ezt inkább egy alacsonyabb szintű jogszabályban javasoljuk megvalósítani.
Tisztelt Ház! Ezek lettek volna az érveim, továbbra is fenntartva azokat a módosító javaslatokat, amelyeket benyújtottunk.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť