KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A frakciónk is fontosnak tartja, hogy a megállapodás az Érdekegyeztető Tanácsban megszületett, már csak azért is, mert általában is nehéz egy-egy ilyen megállapodást megkötni. Hadd emlékeztessem a most ellenzékben lévő képviselőtársainkat, hogy ez nekik se nagyon ment, pedig ők aztán nem különösebben foglalkoztak az érdekegyeztetés egész rendszerével.
Azért volt nehéz megállapodni, mert maga a helyzet nehéz, hiszen a gazdaságot szeretnénk versenyképesebbé tenni, ez azonban most önmérsékletet igényelt a munkavállalók részéről, de megjegyzem, a munkaadói, a vállalkozói szféra részéről is, hiszen ők viszont többet szerettek volna látni a versenyképesség erősítése érdekében. Ezért fontos, hogy a megállapodás ilyen nehéz körülmények között és ennyire ellentétes szempontok mellett is létre tudott jönni, és ezért értek egyet a miniszter úrral abban, hogy külön fontosnak tartotta kiemelni a parlament plénumán ezt az eredményt.
Mellesleg hadd jegyezzem csak meg, képviselőtársaim, hogy ha a minimálbér körül megint vita alakul ki, az, amit mondanak az ellenzéki képviselőtársaim, hogy ők emelték a minimálbért, máris egy helytelen szemléletet tükröz, mert azért kell a munkaadók és a munkavállalók megegyezésére bízni, mert természetes, hogy a munkavállaló többet szeretne, de az is természetes, hogy ez nem szakadhat el a gazdaság adta lehetőségektől. Mert amikor elszakad, és ez történt az önök idejében, akkor olyan károkat okozhat, hogy munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg, és ez is történt az elmúlt négy ciklusban a cipőiparban, a bőriparban és a textiliparban. Ehhez képest kell olyan megállapodásokat kötni, ami persze figyelembe veszi a munkavállalók igényeit, de figyel a gazdaság adta lehetőségekre is. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Ez történt most.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť