HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Ön közmegegyezésről beszélt a minimálbér és egyebek ügyében. Csak megjegyzem, hogy a Közalkalmazotti Tanács mandátuma lejárt két napja. Tehát nincs legitim testület, amely e kérdésben állást tudna foglalni.
Ön azt mondja, hogy 6 százalékkal, 50 ezer forintról 53 ezer forintra emelik a minimálbért.
(12.10)
Csak emlékeztetném rá, hogy az előző ciklus idején négy év alatt 20 ezer forint környékéről 50 ezer forintra emeltük a minimálbér összegét. Igaz, hogy önök az előző esztendőben adómentessé tették a minimálbért, de ez egy álságos intézkedés volt, mert viszonylag kicsi előnyt jelentett ez a minimálbérből élők számára. Ha figyelembe vesszük, hogy a kormány a következő esztendőben 6 százalékos inflációval számol, de ellenzéki képviselők és szakértők sokasága állítja, hogy ennél magasabb lesz az infláció, akkor nem minimálbér-emelésről, legfeljebb a reálérték megőrzéséről lehet szó. De ez is álságos közelítése a problémakörnek, hiszen az adócsökkentés és a minimálbér 6 százalékos emelése sem fogja azokat a fogyasztási típusú adóemeléseket, amiket például az általános forgalmi adó emelése, vagy az új bevezetett adófajták, amelyek egyformán sújtják a legszegényebb rétegeket és a leggazdagabbakat is megpróbáltatásoknak teszik ki, nem fognak rajtuk segíteni... - ez a megoldás nem orvosolja ezt a helyzetet.
Az elbocsátások, a soha eddig nem látott méretű elbocsátások, amelyek a közalkalmazottakat és általában a magyar munkavállalók világát érintik, olyan jellegű és olyan mély problémák, amikre a tárca és az államtitkár úr semmiféle javaslatot, semmiféle olyan biztató megoldási elképzelést nem mondott (Az elnök jelzi az idő leteltét.), amit várhattunk volna, szemben ezzel a mostani hozzászólásával.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť