DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Közel egyéves egyeztetés után jutott el odáig az Országgyűlés, hogy ma egy módosító csomagról, illetve a zárószavazással a törvény egészéről hozhat döntést.
Megmondom őszintén, hogy nagy készséget láttam az elején, legalábbis azt gondoltam, és jó esélyt láttam arra, hogy lesz egyetértés a parlament négy pártja között, és lesz választási törvény. Ezt még most sem zárom ki, hiszen még nem szavaztunk, és igyekszem meggyőzni arról az ellenzéki képviselőket, hogy még van lehetőség arra, hogy bizonyítsák, hogy valóban akarnak európai parlamenti választási törvényt.(Dr. Répássy Róbert: Akarunk is! Mi az hogy! - Folyamatos zaj az ellenzéki pártok padsoraiban..) De megmondom őszintén, hogy... - és ez akkor is így van, csak a rádióhallgatóknak mondom, hogy az a zaj, amit hallanak, Fidesz padsoraiból származik, és Répássy képviselő úr üvöltözik be. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Ne hazudj!)
(17.20)
Őszintén sajnálom, hogy ez a meglehetősen hosszú és rendkívül sok munkával járó egyeztetési folyamat nem vezetett eredményre. Sajnálom, mert rá kellett ébrednem arra, hogy amit mi négypárti egyeztetésnek gondoltunk, és amiben részt vettek a képviselők sok munkával, arról a Fidesz azt gondolja, hogy valami más. Azért tartunk ma itt, mert a tíz hónap alatt a Fidesz összekeverte az egyeztetést a zsarolással. Márpedig a kormányt zsarolni nem lehet, képviselő úr. Abból, amit Eörsi Mátyás elmondott, világosan kiderül, hogy minden egyes kérdésben, ami fontos és kulcskérdésnek bizonyult, a kormány és a kormánypárti frakciók törekedtek az egyetértésre. Ez akkor is így van, ha Áder János frakcióvezető úr legyintget erre. Igen, törekedtek a megegyezésre. Sok kompromisszumos megoldást elfogadtunk, ez tükröződik a módosító indítványokban, és tükröződik abban a módosítócsomagban is, ami most van az Országgyűlés asztalán. Márpedig ez a szavazás, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, nem a kormányról szól. Ez az országról szól, és arról szól, tisztelt képviselő hölgyek és urak, hogy lehet-e olyan képet Magyarországról kialakítani, hogy képesek vagyunk egy értelmes törvényt alkotni, ami alapján június 13-án európai parlamenti választásokra kerül sor.
Egyetértve azzal, amit a kormánypárti képviselők itt, a vitában elmondtak, valóban, az utolsó meg nem oldott probléma, a kérdés közepe az volt, hogy fizeti-e a központi költségvetés a pártdelegáltak utazását a 72 külföldi szavazóhelyre vagy sem. Én azt gondolom, itt a lehetőség az ellenzéki képviselők előtt, hogy bizonyítsák, ezt központi kérdésnek tartják vagy sem. Ugyanis, ha nem ez a dolog fordulópontja - mint ahogyan most Salamon képviselő úr állítja -, akkor meg lehet szavazni a módosító indítványról szóló csomagot, és meg lehet szavazni a zárószavazáskor a törvényt, amivel egy, a kompromisszumokat, az egyeztetés során kihordott kompromisszumokat is tartalmazó, koherens törvény jön létre, ami alapján eredményesen lehet a választásra felkészülni.
Egyébiránt, hogy a megegyezésre való szándékunkat és annak a komolyságát jelezzem - ez ugyan nem került nyilvánosságra, hiszen én magam nem tartottam fontosnak, hogy mondjuk, sajtótájékoztatót tartsak -, a múlt héten, amikor kiderült, hogy a módosító indítványokról való szavazás után koherenciazavar keletkezik, illetve politikai egyeztetés szükséglete merül föl, akkor én a kormány nevében meghívtam a négy frakcióvezetőt hétfőre egy egyeztető tárgyalásra. Három frakcióvezető, Lendvai Ildikó, Kuncze Gábor és Herényi Károly eljött. Áder frakcióvezető urat sajnos nem tudtam elérni, bár törekedtem rá, telefonon is, és más módon is megpróbáltam őt meggyőzni arról, hogy fogadja el a meghívást, és a Fidesz frakcióvezetőjeként vegyen részt a tárgyaláson. (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.) Salamon képviselő úr volt ott a Fidesz-frakció nevében. Ott is kifejeztem abbéli szándékunkat, hogy szeretnénk megegyezést. Ezért amit az önök javaslata alapján Lendvai Ildikó mondott, hogy az MSZP-frakció nem zárkózik el egy olyan kompromisszumos megoldástól, ami előreviszi az ügyet, és lehetővé teszi, hogy ma eredményesen szavazzunk, én azt mondtam a kormány nevében, hogy kérem, legyen még egy szakértői egyeztetés, ameddig megvizsgáljuk ennek a lehetséges és alkotmányos módját. Azonban kiderült, hogy ez a megoldási javaslat, aminek a közepe az lett volna, hogy kevesebb külképviseleti helyre, de mégiscsak a központi költségvetés finanszírozza a pártdelegátusok utazását, ahogyan azt a Fidesz szeretné (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Nem szeretné! - Az MSZP javasolta! - Nem igaz!), nos, ez nem alkotmányos megoldás.
Őszintén sajnálom tehát, tisztelt képviselő hölgyek és urak, hogy idáig jutott az egyeztetés. Én azt gondolom, hogy most tehát tanúbizonyságot tehet mind a négy párt és frakció arról, hogy akarja-e, hogy egy koherens törvény alapján legyen európai uniós választás időben Magyarországon; úgy értem, hogy időben előkészíthető törvény, hogy az Országos Választási Bizottság és a Választási Iroda számára is megfelelő idő álljon rendelkezésre, vagy erről másként gondolkodik.
Tisztelt Országgyűlés! Azt kérem tehát a kormány nevében, hogy fogadják el a módosító indítványokat, és a végszavazásnál is szavazzanak igennel.
Köszönöm, elnök asszony. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť