DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném Salamon László képviselő úr figyelmébe ajánlani, hogy én tudom azt, hogy mit jelent az, ha valaki konzervatív: jelenti a hagyományok tiszteletét, jelent nagyon sok szép dolgot, amit mi liberálisok szerintem nem biztos, hogy osztunk. Szeretném azonban Salamon László képviselő úr figyelmét fölhívni arra, hogy a konzervativizmus - legalábbis Nyugat-Európában - nem azt jelenti, hogy a technika modern vívmányait úgy, ahogy vannak, lesöpörjük az asztalról.
Tisztelt Országgyűlés! A világban sok-sok demokráciában vannak már kialakult, jó módszerek arra, hogy hogyan lehet külföldön lévő, de választójoggal rendelkező állampolgároknak szavazni. Vannak olyan országok, amelyek az elektronikus szavazást már mindenfajta probléma nélkül igénybe veszik.
Higgye el nekem Salamon László képviselő úr, hogy ha egy holland választópolgár a lakásában a számítógépéről leadja a szavazatát, akkor sem Salamon László, sem pedig az ő holland konzervatív partnere nem fog ott ülni a lakásában és megnézni, hogy hogyan szavaz; hanem kialakítottak egy olyan programot, amelyet a pártok megnéznek, amelyben a pártok megbíznak, amelynek alapján világossá válik, hogy az adott választópolgár hogyan fog tudni szavazni. (Folyamatos zaj.) De, tisztelt Országgyűlés, Salamon László és a Fidesz ellenzi azt, hogy Magyarországon a XXI. század elején elektronikusan lehessen leadni a szavazatot. (Közbekiáltás a Fidesz soraiból: Nem bízunk bennetek! Csaltok!)
Rendben van, nézzük meg, hogy milyen megoldások vannak még! A világ fejlett demokráciáiban ezt úgy hívják, hogy absentee ballot. Leadják levélben a szavazatot, a szavazat megérkezik egy választási bizottsághoz, ott kinyitják, és egymás kölcsönös megelégedésére összeadják a szavazatot.
Salamon Lászlónak és a Fidesznek ez sem jó, pedig a világ legtöbb országában ezt alkalmazzák. Mit szeretne Salamon László? (Egy hang az SZDSZ soraiból: Utazni!) Utazni szeretne Salamon László és a Fidesz! (Derültség és zaj az SZDSZ padsoraiban.) Belátom, ha nem járt még Ausztráliában, Ázsia gyönyörű országaiban, Dél-Amerika számos országában, Észak-Amerikában, be lehet járni Európát (Közbekiáltások és felzúdulás az ellenzéki padsorokban.) természetesen állampénzen. (Az elnök csenget.)
Nyilvánvalóan a választási bizottságok állami funkciót töltenek be. (Közbekiáltások az ellenzék padsoraiból.) Nyilván annyi pénz van ebben az országban, költsük el pártképviselők utazására azért, mert a Fidesz nemcsak bizalmatlan, hanem ordít a parlamentben! (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Való igaz, tisztelt Országgyűlés, hogy a Szocialista Pártnak volt egy javaslata a legutolsó tárgyaláson. Ez úgy hangzott, hogy csak néhány országban legyen pártküldöttek képviseletével bizottság. Úgy gondolom, tisztelt Országgyűlés, hogy ez nem volt jó javaslat, mert, teszem azt - szeretném, ha Salamon László válaszolna erre a kérdésre -, ki dönti el, milyen alkotmányos megfontolások alapján, hogy Salamon László Chilébe megy, de, mondjuk, Uruguayba nem megy, ha ott is van külképviseletünk. Úgy gondolom, hogy nem lehetséges olyan döntést hozni, hogy egyik külképviseletben lehetővé teszi, a másikban pedig nem.
Tehát kérem szépen, vagy azt mondjuk - amit nagyon nem támogatnék -, hogy utazzanak a pártképviselők, menjenek el minél több országba, költsék el az adófizetők pénzét, lehetőleg lakjanak első osztályú szállodákban - úgy gondolom, hogy ez nem jó megoldás. (Egy hang az ellenzéki padsorokból: Magadról beszélsz?) Maradna tisztelt képviselőtársaim egy olyan megoldás, amelyet a világ legtöbb országában alkalmaznak, és amely minden párt megelégedésére szolgál.
Szólnom kell azonban, tisztelt Országgyűlés, arról a szép szóról, amelyet Salamon László az imént kompromisszumkészségnek aposztrofált. Szeretném a tisztelt Házat tájékoztatni arról, hogy egy éve veszek részt ezeken a tárgyalásokon Salamon Lászlóval, a Szocialista Párt képviselőjével - Avarkeszi Dezsővel - és Herényi Károllyal, és nem lenne baj, ha a Ház tisztában lenne azzal, hogy számos szép javaslatnak a dolgok elején hárompárti támogatottsága volt.
Hadd említsem meg például a preferenciális listát! Mi is a preferenciális lista? Sok magyar választópolgár szeretne nemcsak egy listára szavazni, hanem megmondani, hogy a listán X. Y.-t szeretem, Salamon Lászlót nem szeretem - vagy éppenséggel szereti; ezzel a megoldással a Szocialista Párt, a Szabad Demokraták Szövetsége és az MDF egyetértett. Egy párt volt, amelyik azt mondta, hogy nem, ezzel nem értünk egyet.
Mi a kompromisszumkészség? A Szocialista Párt engedett, az MDF engedett. Ma már a dolog úgy néz ki, hogy három párt van amellett, amit a Fidesz akart volna. Végigmehetnék az összes ponton, tisztelt Ház! A tárgyalások úgy néztek ki, hogy a Fidesz azt mondta, hogy nem, nem, nem és nem. A kormány annak érdekében, hogy lehessen törvény, engedett, engedett, engedett és engedett. Vannak olyan pontok, tisztelt Országgyűlés, ahol nem lehet engedni, és egy olyan pontnak tartom azt, hogy az adófizetők pénzén pártdelegáltak ne járhassák be a világot azért, mert a Fidesz a partnereivel szemben bizalmatlan! (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Tisztelt Országgyűlés! Magyarországon, úgy gondolom, még mai is van egy konszenzus arról, hogy Magyarország lépjen be az Európai Unióba. Azt kell hogy mondjam, hogy egy világ fogja a hasát fogni, és harsányan fog röhögni Magyarországon azért, mert a magyar parlament pártjai képtelenek megállapodni abban, hogy egy olyan normális, európai, a világ összes demokratikus rendszerének megfelelő választójogi törvény jöjjön létre, amelynek alapján Magyarország az Európai Parlamentbe képviselőket küldhet. (Közbekiáltások a Fidesz padsoraiból.)
Ott találjuk magunkat egy helyzetben, hogy Magyarország belép az Európai Unióba, és nem lesz választójogi törvényünk, amelynek alapján képviselőket küldhetünk az Európai Parlamentbe. Kuncze Gábor képviselő úr úgy fogalmazott, hogy ez annak a pártnak a felelőssége, amely szembement ezzel a törvénnyel. Szeretnék világosabban fogalmazni: ez a világraszóló botrány, tisztelt Országgyűlés, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség felelőssége!
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť