DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A sokak által terjesztett téves információk ellenére szeretném elmondani, hogy a gazdálkodó emberek megértették a jövő évi támogatás lényegét, ugyanis ezt bizonyítja az, hogy az elmúlt három évben az európai uniós normatíva szerinti regisztrációnak csaknem 150 ezer gazdálkodó tett eleget a mai napig. Úgy gondolom, hogy minden várakozáson felüli ez a folyamat, ezt az is mutatja, hogy azok a szervezetek, falugazdászok, kamarai szaktanácsadók nagyon jól dolgoznak, akikre ezt a feladatot rábíztuk.
A képviselő úr azt kérdezte, hogy ki igényelhet támogatást a következő évben, és itt a területalapú támogatásra gondolt. Először le kell szögezni természetesen, hogy csak az a gazdálkodó, aki az európai uniós rendszerben regisztráltatja magát, és rendelkezni fog egy tízjegyű azonosító számmal. Azon túl pedig szeretném eloszlatni azokat a félreértéseket, hogy csak azon földterületek után lehet igénybe venni támogatást, amelyeket saját tulajdonaként művel a gazdálkodó, hiszen az Európai Unió nem tesz különbséget aszerint gazdálkodó és gazdálkodó között, hogy milyen formában, gazdasági szervezeti formában gazdálkodik, őstermelő, egyéni vállalkozó, szövetkezet vagy részvénytársaság, és nem tesz különbséget aszerint sem, hogy milyen jog alapján, milyen jogviszonyban műveli az adott területet. Tehát a támogatás a tényleges területhasználónak jár.
Az osztatlan tulajdonközösségek tekintetében is a támogatás független attól, hogy a terület ki van mérve vagy nincs kimérve. Tehát az osztatlan tulajdonközösségben gazdálkodó, a területet használó ugyanolyan jogon fordulhat támogatásért, mint bárki más. Hiszen a támogatás ellenőrzésére kialakított parcellaazonosító rendszer, az úgynevezett MEPAR-on alapuló, fizikai blokktérképeken alapuló rendszer ténylegesen csak azt keresi, hogy a támogatás mértékének megfelelő nagyságú támogatást igényelt-e az illető.
Mint önök is tudják, a magyar kormány a 3089/2003. számú határozatával döntött arról, hogy Magyarország az úgynevezett összevont területalapú támogatási rendszert vezeti be. Tehát az Európai Unióból érkező, 25 százaléknak megfelelő közvetlen kifizetés minden fillérje területalapon kerül a gazdálkodókhoz, mégpedig a támogatás sokkal kiterjedtebb lesz, mint az Európai Unió jelenlegi tagországaiban, hiszen ott területalapon csak a gabona-, olajos, fehérje- és rostnövényeket támogatják, Magyarországon a szőlőterületet művelők, a gyümölcs-, zöldségterületet művelők és a rét-, legelőgazdálkodók is területalapon hozzá tudnak jutni támogatáshoz.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium bejelentése szerint mintegy 4 millió 480 ezer hektárra tudjuk elosztani az európai uniós támogatási keretet, amely a Koppenhágában megállapított kvóták maximális kihasználását teszi lehetővé. Nem szükséges területpihentetés, így az Európai Unióból érkező támogatásokra mintegy 17 ezer forint hektáronkénti kifizetés jut. Efelett a nemzeti kiegészítésből, a 30 százalékból egyes ágazatok további területalapú támogatáshoz fognak jutni, így valós a képviselő úrnak az az állítása, hogy a szántóföldi (Az elnök jelzi az idő leteltét.) növénytermesztést végzők valóban 35 ezer forint (Az elnök jelzi az idő leteltét.) hektáronkénti támogatáshoz jutnak…

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť