BALOGH LÁSZLÓ

Full text search

BALOGH LÁSZLÓ
BALOGH LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Megdöbbenéssel értesültünk Varga-Balázs Péter, 27 esztendős magyar fiatalember tragikus iraki halálának körülményeiről. Osztozunk a család fájdalmában, egyben nem tartjuk elégségesnek az eset körülményeinek feltárására tett eddigi intézkedéseket. Megdöbbent bennünket a Külügyminisztérium passzivitása. A tragikus haláleset súlyosságát tovább növeli, hogy Varga-Balázs Péter életét egy Magyarországgal szövetséges hatalom, az Amerikai Egyesült Államok katonáinak akciója oltotta ki.
Országgyűlési képviselőként a lehető legrövidebb időn belül szeretnénk választ kapni az alábbi kérdésekre. Kinek a megbízásából és milyen céllal tartózkodott az elhunyt magyar fiatalember Irak területén? A megbízó megtett-e mindent a biztonsági kockázatok ismertetése és a lehető legkisebb mértékűre csökkentése érdekében? Megtett-e mindent a Külügyminisztérium a szülők és a magyar közvélemény gyors és hathatós tájékoztatásáért? Mit tesz a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma az Irakban tartózkodó civil magyar állampolgárok biztonságáért? Szeretnénk továbbá választ kapni arra, hogy az iraki misszió magyar katonáin kívül hány magyar állampolgár és milyen céllal tartózkodik Irak területén, valamint az elmúlt napok terrorcselekményei jelentenek-e különleges biztonsági kockázatot a térségben tartózkodó magyar állampolgárok számára?
A kérdéseink megválaszolása mellett sürgetjük a kormányt, hogy kezdeményezze egy közös magyar-amerikai-iraki független vizsgálóbizottság felállítását a tragikus és értelmetlen haláleset okainak és körülményeinek kivizsgálására. Egyben követeljük a magyar közvélemény sokoldalú és alapos tájékoztatását a történtek hátteréről, tanulságairól.
Köszönöm szépen, és várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť