DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az elmúlt héten attól volt hangos az ország, hogy a magyar kormány milyen okokból és mennyi, ahogy Kovács László miniszter úr mondotta, sárga lapot kapott az Európai Uniótól.
Mint tudjuk, az elmarasztalás szinte teljes egészében a mezőgazdaság területét érinti. Március 3-án erről a helyről hívtam fel először a Magyar Demokrata Fórum nevében a kormány figyelmét arra, hogy az ország uniós csatlakozásáig melyek azok a legfontosabb, szükséges agrár vonatkozású intézkedések, döntések, amelyeket a lehető leggyorsabban meg kell hozni és végre kell hajtani, hogy a mezőgazdaság ne legyen vesztese a csatlakozásnak.
Most megtehetném azt, hogy felsoroljam, azóta hány alkalommal hívta fel a Magyar Demokrata Fórum az agrárkormányzat figyelmét a késlekedésre, a helytelen döntésekre. Szemrehányóan sorolhatnám javaslatainkat, amelyeket a minisztérium rendre lesöpört az asztalról. Elemezhetném azt is, hogy ésszerű és gyors cselekvés helyett a hatalmi harc, a lobbiérdekek sorozatos összecsapása vezetett a jelenlegi helyzethez. Számon kérhetném a meglévő intézményrendszer, az FM-hivatalok és a falugazdászok elbizonytalanítását, ne adj' isten, szétverését. Jogosan tehetném mindezt, hiszen a parlamenti felszólalásaink vagy a nyilvánosság előtti véleményünk mindig tényszerűek és megalapozottak voltak. Azonban nem a Magyar Demokrata Fórum képviselője lennék, ha így cselekednék, ha a felszólalásom lényege a vádaskodás lenne.
Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum nevében számtalanszor kifejtettem, hogy számunkra a mezőgazdaság, az ott és abból élők sorsa nem politikai, hanem társadalompolitikai, vidékpolitikai, azaz jó értelemben vett szakmai kérdés. Éppen azért most is úgy gondoljuk, hogy át kell lépni a politika korlátait, és a legszakszerűbb, leggyorsabb, legeredményesebb utat kell választani az Európai Unió által felvetett és ezen túlmenően az Unió által fel nem vetett egyéb agrárproblémák megoldása érdekében.
Ennek szellemében felkérem - megtehetném azt is, hogy felszólítom, de ismétlem: felkérem - a Magyar Demokrata Fórum nevében Medgyessy Péter miniszterelnök urat, hogy hívja össze a Nemzeti Agrárkerekasztalt. Javaslom továbbá a miniszterelnök úrnak, ahogy Herényi Károly képviselőtársam, az MDF frakcióvezetője már felvetette, négypárti egyeztetéssel készítsük elő a kerekasztal eredményes működését. Nagy hiba lenne ugyanis, ha ez a fórum csupán az egymás melletti elbeszélésre, esetleg sárdobálásra adna lehetőséget, illetve alkalmat.
A Magyar Demokrata Fórum szükségesnek tartja, hogy ebben a csatlakozás előtti nehéz helyzetben az agrár-érdekképviseletekkel és szakmai szervezetekkel közösen keressük nemcsak a négy sárgalapos témára, ahogy említettem, hanem egyéb felkészülési hiányosságok és zavarok elhárítása érdekében is a jó megoldásokat.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy javaslatunkat Dávid Ibolya, az MDF elnöke még a mai napon írásban is megküldi a miniszterelnök úrnak. Remélem, a Magyar Demokrata Fórum javaslata a miniszterelnök úrnál, a kormánynál és önöknél is, tisztelt képviselőtársaim, nyitott fülekre talál. Remélem, hogy közös erőfeszítéssel elérhetjük, hogy majd amikor az uniós pénzeket igénylik gazdáink, ők akkor ne kapjanak esetleg piros lapot az Európai Uniótól.
Köszönöm szíves figyelmüket és türelmüket. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť