DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Pap képviselő úr felszólalásához szeretnék annyit hozzátenni, hogy 1997-ben, amikor a halászati törvény idekerült, nem volt benne a kötelező egyesületi tagság, csakúgy, mint a vadászati törvényben sem. A vadászati törvény hatályos szabályai szerint nem kötelező a vadásznak vadásztársasági tagsággal rendelkeznie, sőt alkotmánybírósági döntés alapján kötelező vadászkamarai tagság sincs. Ezzel szemben egy képviselői módosító indítványra a Ház beszavazta ugyanebben a fölállásban azt a módosítást, hogy legyen kötelező egyesületi tagság. Az Alkotmánybíróság, amikor a kötelező vadászkamarai tagságot megszüntette, a döntés indokolásában utal erre, hogy van az Alkotmánybíróság előtt egy erre irányuló beadvány, és aggályosnak tartja minden olyan kötelező egyesületi tagságnak a fenntartását, amely társadalmi szervezethez vagy szakmai csoporthoz irányítja a jogosultakat.
Az, hogy valaki egyesületi tag-e vagy sem, nem függ attól, hogy ő jó horgász vagy rossz horgász, vagy mennyire telepít, mennyire nem telepít. Ha én egyesületi tag vagyok, márpedig én az vagyok '69 óta - ha itt lett volna a képviselő úr az általános vitában, akkor hallotta volna ott az érveket -, ha továbbra is abban az egyesületben szeretnék működni, akkor nem szüntetem meg a tagságomat, mert sokkal drágább lesz egyesületi tagság nélkül. De ezt a törvényi kötelezettséget csak azért nem érdemes fönntartani, ami teljesen egyedülálló a magyar jogrendben, csak itt van kötelező tagság, bármilyen szervezetet is veszünk figyelembe, kivéve egy-két köztestületi kamarát, de azt ne soroljuk már azért ide.
Azt hiszem, hogy ez a módosítás pontosan megfelel ennek a szemléletnek, és gondolom, ezt kellene követni, hogy az egyesület legyen vonzó, és legyen érdemes tagnak lenni, nem kényszerből, az ottani esetleges jogosítványok megszerzése érdekében.
Köszönöm szépen, elnök asszony.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť