DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Bárándy Péter igazságügy-miniszter úr rendszeresen szokott önnek órákat adni jogi alapfogalmakból. (Szórványos taps az MSZP soraiban. - Felzúdulás a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.) Tisztelt Kolléga Úr! Nem vagyok boldog, hogy kénytelen vagyok ezt folytatni. (Dr. Áder János: Szerényebben, egy kicsit szerényebben! - Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.)
Tisztelt Képviselő Úr! Nem áll a kormány felügyelete alatt a nyomozó hatóság. (Dr. Áder János: Hanem?) A kormány a belügyminiszteren keresztül irányítja a rendőrség működését. Ez természetesen tartalmában jelentősen különbözik a nyomozó hatóság, de főleg a nyomozás felügyeletétől. A nyomozást az ügyészség felügyeli. Szerintem, képviselő úr, ezt ön is tudja, csak azért nem mond igazat a kérdésében, hogy így a koncepcióját hamisan meg tudja alapozni. A kérdéseinek az erre vonatkozó részére tehát ez a válaszom.
Ami a konkrét történéseket illeti: az APEH Bűnügyi Igazgatósága egy napilapban megjelent újságcikk alapján 2000., tehát mondom még egyszer, 2000. december 21-én feljelentéskiegészítést rendelt el számviteli fegyelem megsértése vétsége miatt. A cikk szerzője szerint a Kime-Net Kft.-nek több tízmilliós tartozása keletkezett, és az ügyvezetőként bejegyzett görög állampolgárságú férfit felkutatni nem tudta, a társaságot a székhelyén nem találta. A cég felszámolásának elrendelését követően a felszámolóbiztos sem érte el a társaságot. A feljelentéskiegészítést követően 2001. január 19-én az APEH Bűnügyi Igazgatósága ismeretlen tettes ellen a nyomozás elrendelését foganatosította, illetve adócsalás bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt végezte el a hatósági munkáját.
Az ügy iratait 2001. október 3-án áttették az APEH Bűnügyi Igazgatóságának budapesti és Pest megyei nyomozó hivatalához, ahol a nyomozást 2001. november 19-én bizonyítottság hiányában megszüntették; tehát 2001. november 19-én. A nyomozás megszüntetését követően a sajtóban újabb információk láttak napvilágot a Kime-Net Kft.-ről, az APEH Bűnügyi Igazgatósága ismételten nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen csalás kísérletének alapos gyanúja miatt.
(14.10)
Ekkor a pénzügyi nyomozó hivatal a nyomozás során beszerzett új információk alapján az adócsalás bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt folytatott nyomozásban született megszüntető határozatot felülvizsgálta, és további nyomázásról rendelkezett. A nyomozás ekkor már a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete alatt zajlott. A nyomozás során olyan bizonyítékokat nem sikerült beszerezni, amelyek alapján az elkövető kiléte megállapítható lett volna, ez az eljárás folytatásától sem volt várható, ezért az APEH Bűnügyi Igazgatósága a nyomozást 2002. szeptember 4-én megszüntette.
A határozatot a fokozott ügyészi felügyeletet ellátó Fővárosi Főügyészségnek megküldték, amely a döntést tudomásul vette. A határozatot nem helyezte hatályon kívül, annak törvényességével kapcsolatban semmilyen észrevételt nem tett, azt nem tartotta törvénysértőnek. A nyomozás iratait a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya az APEH Bűnügyi Igazgatóságának jogutód szervétől, az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságától bekérte, ezeket az iratokat 2003. július 3-án az ügyészségre továbbították. A Fővárosi Főügyészség az azóta eltelt időben semmilyen eljárási cselekmény végrehajtására nem adott utasítást, a törvényesség kérdésében semmiféle kifogást nem emelt. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť