DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen valóban vannak bajok a mezőgazdaságban - a karácsonyra való tekintettel ennek okait nem kívánom most boncolgatni.
A kijelentéséből viszont azt a következtetést tudom levonni, hogy ön, képviselő úr, rosszul látja az európai uniós normákat, ha úgy gondolja, hogy az csak a nagyobb méretű gazdaságoknak kedvez és csak a nagyobb méretű gazdaságok tudnak annak megfelelni. Én úgy gondolom, hogy felesleges rémisztgetni a gazdákat, az EU-jogszabályok nem tartalmaznak ugyanis olyan kitételeket, amelyek bármelyik kisgazdaságot kizárnák a támogatás lehetőségéből, ezzel szemben tartalmaznak olyan normatív támogatást, amelyet a magyar gazdálkodók számára is kilátásba helyeztek 1000 euró nagyságrendben, amihez nagyon könnyű adminisztrációval hozzá tudnának jutni.
Úgy gondolom, hogy ha egy pillantást vet, képviselő úr, a jövő évi támogatási rendszerre, illetve az adójogszabályokra, akkor azt láthatja, hogy a Medgyessy-kormány az őstermelőket nem háttérbe szorítja, hanem a lehetőségeiket bővíti. Az adójogszabályokból, úgy gondolom, hogy ez egyértelműen következik. Meg vagyok győződve arról, hogy az őstermelők és a családi gazdaságok az Európai Unióba történő belépésünket követően támogatási oldalról a mainál jobb helyzetbe fognak kerülni.
Ha viszont a nemzeti fejlesztési tervet és az agrár- és vidékfejlesztési operatív programot figyelmesen elolvasta volna, akkor láthatná, hogy több olyan célterületet tartalmaz, amelyet ön kifogásként fölvetett; a vidék gazdasági potenciáljának fejlesztése, a foglalkoztatás javítása, a továbbképzés, az átképzés kifejezetten azokat a célokat szolgálja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amelyeket ön hiányol, tisztelt képviselő úr. Tehát úgy gondolom, hogy a kisgazdálkodók, az őstermelők sem gazdaságilag, sem szociálisan nem kerülnek rosszabb helyzetbe.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť