KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem gondoltam volna, hogy a főpolgármester-választási kampányt itt, a parlamentben kell megvívni. (Dr. Balsai István: De igen!) Azt gondoltam, hogy ezt majd a kampány időszaka alatt a választók előtt vívjuk meg. De azért néhány szóban szeretnék reflektálni arra, amit elmondott.
Valóban, Schmitt Pál többszörös olimpiai bajnok, kitűnő vívó. Gy. Németh Erzsébetről azt sem tudom, hogy volt-e egyáltalán kard, tőr vagy párbajtőr a kezében. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Biztos!) Tehát ha ez lenne a választások tétje, akkor én nem is javasolnám, hogy kiálljon Schmitt Pál ellen. (Derültség az MSZP soraiban.) Tudjuk, hogy az önök oldalán hogyan gondolkoznak például a párbajról, hallottunk már erről egy nagyon érdekes fejtegetést. Azután az is kétségtelen az életrajzból, hogy Schmitt Pál jobban megérteti magát a külföldiekkel, New York, Bern vagy éppen Madrid lakóival, mint ahogy tenné ezt Gy. Németh Erzsébet. Tehát ha New York, Madrid, Bern választana polgármestert, nem indítanánk Gy. Németh Erzsébetet Schmitt Pál ellenében. (Taps és derültség az MSZP soraiban.) Az is kétségtelen, én készséggel elismerem, hogy Schmitt Pál jobban eligazodik a diplomácia, főleg a protokoll szabályaiban. Szakmai munkájáról majd egy más alkalommal szívesen mondok véleményt, de annak nem a parlament a helye - a szakmai munkáról, nem a protokolláris ismeretekről. (Zaj a Fidesz soraiban.) Tehát ha nagykövetet keresnénk valahova, akkor lehet, hogy Schmitt Pál előbb jutna eszembe, mint Gy. Németh Erzsébet, bár ebben azért nem vagyok már olyan biztos, mint az előző kettőben. És végül, az vitathatatlan, hogy Schmitt Pál nemzetközi olimpiai bizottsági elnökjelölti minőségben - nem elnöki, csak elnökjelölti minőségben - sokkal jobban megismerte a világ nagyvárosait, fővárosait, mint Gy. Németh Erzsébet. Nemzetközi olimpiai bizottsági elnöknek sem javasolnám Gy. Németh Erzsébetet Schmitt Pál helyébe. Nos, ezek szólnak Schmitt Pál mellett.
(10.20)
Mi szól Gy. Németh Erzsébet mellett? (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Kovács László!) Az, hogy ő a magyar fővárost ismeri jobban, mint Schmitt Pál, és ha a magyar fővárosnak választunk első embert, ha a választók, a budapesti lakosok a magyar fővárosnak keresnek első embert, akkor azért azt hiszem, fontos szempont az, hogy a magyar főváros problémáit ismeri-e. Ő kétségkívül sokkal több időt töltött a főváros ügyeivel, mint Schmitt Pál, aki néha átutazott Budapesten két nemzetközi tanácskozás között.
Gy. Németh Erzsébet nemcsak itt él, itt lakik ebben a városban, és itt tölti minden idejét, hanem a Fővárosi Közgyűlésben a szocialista frakció vezetőjeként a várospolitikának nagyon elismert szakemberévé vált. Azt gondolom, hogy főpolgármesterként ez sokkal több és sokkal fontosabb, mint a vívni tudás, mint az idegen nyelvek ismerete, a diplomáciai jártasság vagy akár a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban játszott szerep. (Moraj a Fidesz soraiban.)
Önök gyakran szeretnek arra hivatkozni, hogy Schmitt Pál egy született nyertes, mert mindent megnyert, amiben csak elindult. Nos, én utánanéztem ennek, mert azt gondoltam, hogy lehet, hogy rosszul emlékszem. Ma a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét Schmitt Pálnak hívják? Nem! Nem Schmitt Pálnak hívják. Ő megmaradt jelöltnek, és például ezt a mérkőzést, ahol ő Magyarország színeit képviselte, elvesztette. (Felzúdulás az ellenzéki pártok soraiban. - Közbeszólások ugyanonnan: Szégyen! Szégyen! - Az elnök csenget.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť