DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Azt gondolom, hogy szeretném olvasni azokat a sajtójelentéseket, vagy szeretném szívesen látni, ahol én azt mondtam, hogy a magyar gazdaság borzalmas állapotban van. Azt hiszem, valóban többször adtam egy elég egyértelmű képet a magyar gazdaság állapotáról, a magyar gazdaság sajnos egy alacsonyabb növekedési pályára állt az elmúlt egy-másfél év gazdaságpolitikai hibáinak a következtében (Felzúdulás az ellenzéki pártok soraiban. - Az elnök csenget.), és ebben egyébként közrejátszott a recesszió is. Ezt soha nem tagadtuk.
De azért azt hiszem, ha valaki megnézné a Statisztikai Hivatal legutolsó adatait, ezek alapján világosan lehet látni, hogy a gazdasági növekedés már csak 2,9 százalék volt az utolsó negyedévben, ami messzebb alacsonyabb annál, mint amit korábban ígért a választási programjában a Fidesz, messze alacsonyabb annál, mint amit 1998-ban, amikor az előző kormányváltásra sor került, tapasztalhatott az ország.
Most is tartom, hogy a magyar gazdaság erős és versenyképes, és jó esély van arra, hogy egy magasabb növekedési pályára tudjuk állítani. De azért az ipari termelésnek meg kell nézni az ütemét, amely sokkal alacsonyabb, mint az elmúlt négy-öt évben, a beruházások stagnálnak, különösen a feldolgozóiparban. Ez az a pálya, ahonnan el lehet indulni.
Sokat beszélnek arról, hogy a '94-es és a 2002-es időpont között milyen párhuzamot lehet vonni. 1994-ben az ország valóban olyan állapotban volt, amikor a folyó fizetési mérleg hiánya 8-9 százaléka volt a GDP-nek, az államháztartás hiánya szintén, és az államadósság aránya 80 százalék fölött volt.
(10.30)
Akkor valóban olyan volt a helyzet, hogy sürgős és gyors intézkedéseket igényelt. Szerencsére az ország az elmúlt nyolc évben sokkal előrébb jutott. Ma már nincs arra szükség, hogy egy megszorító intézkedéscsomagot kezdeményezzen az ország.
Azt azért szeretném itt, a parlament nyilvánossága előtt is elmondani, hogy az a dokumentum, amit kaptam az átadás-átvétel kapcsán, 172,5 milliárd forinttal nagyobb hiányt jelez előre az idei évre, mint amit a költségvetési törvény tartalmaz. Ez az, amivel nekünk most meg kell küzdeni az elkövetkezendő hónapokban, és erre fogunk, azt hiszem, megoldást találni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť