PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön is mondta, 1999 óta több alkalommal felmerült egyes városok megyei jogú várossá nyilvánításának a kérdése; azok a városok, amelyeket ön is felsorolt a felszólalásában. E városok történelmi múltja, országos jelentősége, regionális, kulturális, gazdasági szerepe, azt gondolom, senki által nem vitatható. A felszólalásában Mohács várost említette, amely szintén ebbe a sorba tartozik; én azt gondolom, hogy valóban nagyon szép eredményeket lehet elkönyvelni.
Az önkormányzati bizottság az előző ciklusban tárgyalta már a megyei jogú várossá nyilvánítással foglalkozó előterjesztéseket. Ezek közül az elmúlt ciklusban voltak javaslatok, amelyeket támogatott a bizottság, és voltak javaslatok, amelyeket elutasított. Azzal több képviselő egyetértett, hogy a megyei jogú városok általános jogi helyzetével az Országgyűlésnek foglalkoznia kell a közeljövőben. Ugyanakkor többen támogatták azt az álláspontot is, hogy jogszabályalkotás szempontjából nem helyes külön-külön kiemelni egy-egy város megyei jogú várossá való emelését.
A megyei jogú várossá nyilvánítással jelenleg foglalkozni, azt kell hogy mondjam, két szempontból nem időszerű. Ezekre többé-kevésbé ön is utalt a hozzászólásában. Az egyik az önkormányzati törvény reformja, ami folyamatban van; a másik szempont pedig az, amit ön is említett a felszólalásában, hogy a 2002. évben, az országgyűlési választások, valamint a helyhatósági választások miatt ebben az évben ilyen kérdésben az Országgyűlés nem dönthet.
Tehát azt kell hogy mondjam, hogy a következő évek feladata lesz az állam területi tagozódásának áttekintése, az önkormányzati törvény módosítása, amellyel összhangban vizsgálni kell a megyei jogú városok kérdését is. Az önkormányzati törvény hatályos rendelkezése szerint az Országgyűlés a helyi képviselő-testület - itt Mohács város önkormányzata képviselő-testületének - kérelmére az 50 ezernél nagyobb lakosságszámú várost nyilváníthatja megyei jogú várossá, azt a várost, amely jelenleg települési önkormányzat, és amely területén saját hatásköreként képes ellátni megyei önkormányzati feladatokat és hatásköröket is.
Az ön által jelzett módosítási indítvány az önkormányzati törvény korrekciójára irányul oly módon, hogy a felsorolt városok tekintetében lakosságszámtól függetlenül lehetővé tenné a megyei jogú várossá nyilvánítás kezdeményezését, tehát az 50 ezer lakosszám alatt.
(19.10)
Azt kell mondjam, hogy a felsorolt városok - amelyeket ön is említett - és Mohács esetében nem kérdőjelezi meg senki e városoknak a környezetükben betöltött szerepét, azokat a fontos jelentőségű dolgokat, amelyeket ön jelzett. Azonban nem célszerű a törvényben szerepeltetni e városok felsorolását, mert az egyedi mérlegelést nem lehet a törvényalkotás menetében elvégezni. Ezt meg kell hagyni annak a döntési fórumnak, ahol ez jelenleg is van.
Azt gondolom, hogy az önkormányzati törvény módosításánál, valamint a jövő évben, a viták során azt a kezdeményezését, hogy ön szívesen részt vesz, ezt örömmel vesszük. Kérem, hogy továbbra is képviselje Mohács város megyei jogú várossá való előléptetését. Ezt nagyon fontosnak tartom. Mindenesetre most kérem, hogy válaszomat ebben az ügyben legyen szíves elfogadni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť