NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az uniós csatlakozással kapcsolatos kérdésekről Hörcsik Richárd az előbbiekben szólt. A külpolitika másik fontos területéről, a nemzetpolitikáról engedjenek meg néhány szót. Úgy ítélem meg, hogy itt különösen a jelenlegi kormány ellentmondásos magatartása a státustörvénnyel kapcsolatban követel figyelmet. Ez lovat ad a törvény ellenzői alá, azt eredményezheti, hogy újra kell nyitni szomszédainkkal már lezárt kérdéseket.
Mindmáig nem tudjuk, hogy mi a kormány álláspontja a törvény módosításával kapcsolatban, megmarad-e a gyakorlati módosításoknál, a technikai módosításoknál, vagy pedig megkísérli a törvény érdemi megcsonkítását. A státustörvény végrehajtása pénzügyi vonatkozásban is elakadt. Mindmáig nem tudjuk, hogyan tervezi finanszírozni a törvényben biztosított juttatásokat a kormány, hiszen bár a tárcák előkészítették a második félévre vonatkozó terveiket, még mindig nem született kormánydöntés. Bizonytalanná vált az Illyés Közalapítvány helyzete is, miután a kormány megkísérelte törvénysértő módon eltávolítani a kuratóriumot; a bírósági figyelmeztetés után kényszerültek visszavonni a lépésüket.
Elég gyorsan tudott viszont a kormányzat dönteni arról, hogy az Eximbank 2,5 milliárd forintos hitelt nyújtson Medgyessy Péter barátjának, a kétes hírű nagyváradi vállalkozónak, Mudura Sándornak a plazaépítéséhez. A polgári kormány 2 milliárd forintos erdélyi magyar egyetemi támogatást nyújtott, önök egy havernak nyújtottak 2,5 milliárdos támogatást egy plazára. Medgyessy Péter miniszterelnök úr a parlamentben is valótlanságot állított, amikor úgy fogalmazott, hogy az erről szóló döntés a polgári kormányzás idején született. Az igazgatósági döntés június 24-én született, a szerződést pedig július végén írták alá. Tudomásom szerint már önök voltak ekkor kormányon.
Még egy kérdésről kell szólnom, a példa nélküli tisztogatásról, vagy mondhatni, vérengzésről a Külügyminisztériumban és a Határon Túli Magyarok Hivatalában. A Külügyminisztériumban tucatnál is több főosztályvezetőt menesztettek, úgy váltották le őket, hogy nemhogy nagyköveti posztot - ahogy Medgyessy Péter ezt állította -, de semmilyen más, megfelelő beosztást nem kínáltak nekik; és megdöbbentő az a mód, ahogy minap lefejezték a Határon Túli Magyarok Hivatalát is, menesztették a hivatal teljes vezetését. Hogyan lehetséges ezután a szakmai munka folyamatos biztosítása? Vagy talán éppen ez lenne a cél, a nemzetpolitika szakmai hátterének a szétverése? És mindezt azért, hogy talán leplezhessék valódi szándékaikat, félelmem szerint a rombolás nemzetpolitikáját, és előkészítsék a státustörvény érdemi megcsonkítását?
Tisztelt Képviselőtársaim! Egyet kívánok: ne legyen igazam!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť