KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy ilyen vitanap lehetőséget teremt számunkra arra, hogy felülemelkedjünk a mindennapos konfrontáción, a sokszor öncélú vitákon. (Dr. Avarkeszi Dezső: Már aki tud!) Én erre készültem felszólalásomban; sajnálom, hogy az előttem szóló ezt nem volt képes megtenni, ezért aztán Magyarország jövőjével kapcsolatban nem volt mondanivalója. Én viszont nem választom azt a megoldást, hogy egyenként végigmegyek és megcáfolom az általa elmondottakat, merthogy én az ilyen típusú pitiáner vitákkal most nem szeretnék foglalkozni a felszólalásomban. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Így van! - Dr. Kökény Mihály: Kampánybeszéd volt!)
Én ugyanis azt várom ettől a mai naptól, hogy képesek vagyunk a vita során felvázolni: vajon milyen jövőt képzelünk el Magyarország számára, vajon milyen országot hagyunk gyermekeinkre, vajon milyen lehetőségeket leszünk képesek biztosítani számukra. Azt várom, hogy meg tudjuk mondani, hogy milyen lesz az a haza, ahol utódaink, akik magyarként fognak élni ezen a földön, otthonra lelnek. Ezért a mi válaszunk is arra a kérdésre, hogy "Merre tart Magyarország?", egyetlen szó: Európába. Ez ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, a nemzet érdeke, ezt kívánják az ország polgárai. Ez az a stratégiai cél, amelyet a rendszerváltozáskor közösen és nagy egyetértéssel jelöltünk ki.
Rögtön szeretném leszögezni a szabad demokraták álláspontját a kérdésben: az európai csatlakozás nem a rövid távú előnyökről és hátrányokról szól. Ezért aztán rossz vita az, ami ezt akarja középpontba állítani. Rossz megközelítés az, ha belpolitikai indíttatású megfontolásból akar bárki feltételeket szabni. Ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, a szabad demokraták véleménye szerint az európai uniós csatlakozás értékválasztást jelent, azt jelenti, hogy Magyarország a történelem győztesei közé tartozhat; egészen egyszerűen az európai uniós csatlakozás Magyarország számára a jövőt, a biztonságot, a fejlődés, a jólét lehetőségét jelenti.
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezért a mi álláspontunk szerint, ha a csatlakozásról vitatkozunk, akkor az az értelmes vita, amelyik arról szól, hogy hogyan tudjuk az országot minél jobban felkészíteni a sikeres európai uniós csatlakozás érdekében, milyen módon vagyunk képesek fokozni az ország versenyképességét azért, hogy helytálljunk abban a versenyben, amit a csatlakozás és az azzal kapcsolatos kihívások jelentenek számunkra. Az az értelmes vita, hogy vajon mit vagyunk képesek mi adni az Európai Uniónak, ami csak minket jellemez.
Arról érdemes vitát folytatnunk egymással, hogy a hagyományaink, a hagyományos értékeink megtartása mellett mi lesz az, ami a jövőben is jól megkülönböztet minket a többi európai országtól; vagyis arról kellene vitát folytatni, milyen lesz a jövő modern, európai Magyarországa.
A Szabad Demokraták Szövetsége 2000-ben készítette el azt a dokumentumot, amely "A korszakváltás programja" címet viseli, ami 15 éves kitekintésben éppen ezzel az igénnyel fogalmazza meg azt a mondanivalót, és fogalmazza meg azokat a javaslatokat, illetve programokat, amelyeket mi az ország számára éppen annak érdekében, hogy sikeresek legyünk a jövőben, kínálni akartunk.
(10.10)
Felszólalásomban néhányat ezek közül szeretnék kiemelni.
Először az önrendelkezés növelését, bármely területen természetesen, azért, mert minden tapasztalás azt mutatja, hogy az emberek saját maguk jobban tudják, mit tegyenek életükkel, mit tegyenek a pénzükkel. Ők azt várják el az államtól, a mindenkori kormánytól, hogy biztosítson számukra megfelelő kereteket, és ezen keretek között ők már megtalálják az érvényesülést a maguk számára. Ezért kell például az adócsökkentésen keresztül, vagy például a gazdaság működőképességének fenntartásának, a versenyképesség fokozásának segítségével ezeket a kereteket megteremteni számukra.
Az önrendelkezés jelenti természetesen a magánélet szabaddá tételét, azt, hogy mindenki élvezhesse a személyi szabadságjogok teljességét; jelenti azt, hogy az emberi jogok érvényesüljenek minél teljesebb mértékben. És ezt különösen kiemelném most a kisebbségek esetében, figyelemmel arra is, hogy milyen atrocitásokat figyelhettünk meg az elmúlt két hétben. Amikor azt mondtam, hogy az európai uniós csatlakozás értékválasztást is jelent, akkor gondoltam az egyik legfontosabb európai értékre is, a toleranciára. E tekintetben az elmúlt hetek eseményei mutatják, van még miben javulnunk, van még miben előrelépnünk. Mert igaz az, amit Katona Béla idézett: mindnyájan, akik itt élünk ebben az országban, mindnyájan fogunk Európához csatlakozni.
De jelenti természetesen az emberi szabadságjogok érvényesülése az egészséges élethez való jogot, az egészséges környezethez való jogot. Mert ha európai értékrendről beszélünk, akkor íme, egy másik: a környezet védelmének, a környezet megóvásának értéke. Mert ők tudják - remélem, most már egyre többen tudjuk mi is -, hogy a környezetünket nem az elődeinktől örököltük, hanem az utódainktól kaptuk kölcsön, felelősek vagyunk érte.
Az önrendelkezés persze jelenti az emberi közösségek önrendelkezési jogainak erősítését, növelését is, jelenti az önkormányzatok erősítését, és jelenti a civil társadalom erősítését, a civil társadalom számára is a megfelelő lehetőségek biztosítását. Erről is szól az Európai Unió: az önrendelkezésről, az önkormányzatok támogatásáról, a civil társadalom támogatásáról. Az Európai Unió a helyi kezdeményezéseket támogatja, települések, kistérségek, régiók esetében egyaránt. Ezért fog nagy fejlődést hozni az ország számára.
A másik dolog, amit ki szeretnék emelni, az esélyegyenlőség kérdése. Nem gondolom azt, hogy minden ember egyenlő lesz, de azt gondolom, hogy kötelességünk minden ember számára egyenlő esélyeket biztosítani. Ez azt is jelenti egyúttal, hogy kötelességünk gondoskodni azokról, akik erre a maguk erejéből nem képesek: a rászorulókról. Ugyanakkor azonban ez nemcsak segélyek útján lehetséges, tisztelt képviselőtársaim; lehetőségeket kell biztosítani mindenki számára azért, hogy az esélyei egyenlőek lehessenek. Erről szól a tudásalapú társadalom kiépítésének igénye, erről szól az, hogy a kormányzat prioritást ad az oktatásnak, erről szól az, hogy az informatika területe is előnyöket élvez. Hiszen ezek szükségesek ahhoz, hogy mindenkinek esélye legyen arra, hogy a képességei szerint boldoguljon.
Tisztelt Képviselőtársaim! A legfontosabb célunk tehát rövid távon az európai uniós csatlakozás. Ezért a szabad demokraták azt akarják, hogy Magyarország hezitálás nélkül haladjon Európa felé. A kormány törekvései ebbe az irányba mutatnak, ezért a Szabad Demokraták Szövetsége azokkal azonosul. Az európai uniós csatlakozásnak ugyanis nem alternatívája az Unión kívüli élet.
Ezért a Szabad Demokraták Szövetsége a csatlakozás feltétlen híve. Feltétlen hívei vagyunk ugyanis egy szabadabb, igazságosabb, modern európai Magyarország létrejöttének. Ezt akarjuk az utódainkra örökül hagyni. Ebben van mindannyiunk közös felelőssége, ez a feltétel, aminek meg kell felelnünk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť