DR. TOMPA SÁNDOR

Full text search

DR. TOMPA SÁNDOR
DR. TOMPA SÁNDOR, az idegenforgalmi bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Az idegenforgalmi bizottságban a T/946. számú, az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvényjavaslatot 11 igen szavazattal, 10 nem ellenében általános alkalmasnak tartottuk.
Az megfogalmazódott a vitában, hogy ez egy új adóelem, amely régóta foglalkoztatja az adózással foglalkozó szakembereket, politikusokat - mint ahogy itt már erre többször utalás is történt -, és a Magyar Szocialista Párt a választási kampányba és később a kormányprogramba is belefoglalta ezt az elképzelését, és természetesen szakmai érdekképviseleti körök is régóta megfogalmaztak hasonló javaslatokat. Tehát azt gondoljuk, ezek után értelemszerű volt, hogy elénk került ez a törvényjavaslat.
Azonban ez egy első lépés, mint ahogy itt már képviselőtársaim is más bizottságokban elhangzott viták alapján is jelezték, és az idegenforgalmi bizottságban is elsősorban arra vonatkozóan hangzottak el aggályok, kérdések az előterjesztéshez kapcsolódóan, hogy milyen kört, milyen vállalkozásokat fog érinteni a turizmusban, a turizmus területén dolgozók vonatkozásában. Azt kellett megállapítanunk, hogy tény, viszonylag kevéssé érinti az idegenforgalom, turizmus területén dolgozó vállalkozókat, azonban ez nem is arra a szakterületre készült törvényjavaslat, ennek megfelelően azt gondoljuk, hogy a későbbiekben a tapasztaltok alapján bővülhet ez a kör, és vélhetően ez az idegenforgalom, turizmus területén működő vállalkozásokat is érinteni fogja.
A felvetett ellenzéki és kormánypárti kérdésekre kapott válaszok alapján döntött végül is úgy a bizottság, hogy általános vitára alkalmasnak tartja az előttünk lévő törvényjavaslatot, az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény tervezetét.
Zárásként engedjenek meg két személyes megjegyzést. Elhangzott már más képviselőtársak részéről is, hogy ez egy lehetőség, a vállalkozó fog dönteni, mérlegelni, hogy alkalmazza-e ezt az adózási technikát, ezt az adófajtát, azaz ő maga is mint vállalkozó dönt erről.
Másodszor, egy olyan megjegyzés, hogy én magam egy olyan térségben vagyok képviselő, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcon, ahol a gazdasági rendszerváltáskor a nagy gyárak, nagy foglalkoztatók felrobbanása, széthullása révén tömegével váltak munkanélkülivé emberek, akik kisegzisztenciák, kisvállalkozások létrehozásával próbálták az életüket egyenesbe hozni, és bizony ilyen alacsony árbevételek mellett működnek, mint amiről önök itt vitatkoznak. Nos, számukra már régóta jó lett volna egy ilyen egyszerűsített vállalkozói adónem.
Ezzel ismertettem az idegenforgalmi bizottság álláspontját. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť