DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A vita vége felé azért kértem szót, hogy részben módom legyen reagálni képviselőtársaimnak a vitában korábban elhangzott megjegyzéseire, részben pedig azért, hogy ismételten kísérletet tegyek arra, hogy a törvényjavaslatnak a szocialista frakció és a kormány számára leghangsúlyosabb módosító javaslataihoz a támogatásukat megnyerjük.
A szocialista frakció lényegi álláspontját Tittmann képviselőtársam kifejtette. Mielőtt még a vitában elhangzottakra válaszolni kívánnék, engedjék meg nekem, hogy egy megjegyzést tegyek a minisztériumok apparátusában dolgozó köztisztviselők védelme érdekében.
(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezt pedig azért tartom szükségesnek, mert két ellenzéki képviselőtársam is olyan kritikát fogalmazott meg az előterjesztő képviseletében a bizottság előtt megjelent köztisztviselőre vonatkozóan, amit jogállásából adódóan a köztisztviselő nem tehetett meg másként. Egyfelől, hogy mennyire, mire van mandátuma és mire van felhatalmazása egy, a kormány képviseletében eljáró köztisztviselőnek, ezt a felhatalmazást az ágazati minisztériumtól kapja. Politikai vitát követően politikai kompromisszumot az ágazatot vezető szakpolitikus, miniszter tehet meg, erre természetesen egy bizottsági általános vitában nem kap általában lehetőséget a köztisztviselő.
És még egy: a bizottságban megjelenő helyettes államtitkár és szakértői csapata, bár az előterjesztést rövidre szabta, a közel kétórás vitában minden feltett képviselői kérdésre és megjegyzésre érdemben, szakmailag korrekten, az adott felhatalmazás keretei között válaszolt, és azt gondolom, a válasz köztisztviselőhöz méltó volt. Ezért ezt a megjegyzésemet vagy ezt a mondandómat arra szántam, hogy a közöttünk levő politikai véleménykülönbséget politikai vitákban javasolom rendezni, és az apparátust - amennyire az a szakmai véleményeken túlmegy - pedig javasolom, hogy a további vitában mellőzzük.
Képviselőtársaim a bizottsági vitában és most a parlamentben is számos megfontolandó észrevételt tettek a benyújtott törvénymódosításhoz. Ahogy ezt a bizottságban is megfogalmaztuk, nem tartjuk eretnekségnek, és a mi politikai hitvallásunkkal tökéletesen megegyezik, hogy az önök módosító indítványait, jobbító szándékú javaslatait - amennyiben ezek egybeesnek a kormányprogrammal és a szabályozni kívánt területet jogilag nem teszik inkoherenssé - meg fogjuk fontolni, és ahogy az eddigi gyakorlatunk bizonyítja, nem zárkózunk el ellenzéki képviselői módosító indítványok támogatásától sem. Ezért érdeklődve várjuk azokat a módosító indítványokat, amelyeket a vitában érintett szakaszokhoz képviselőtársaink benyújtanak.
Frajna képviselőtársamnak a törvényjavaslathoz fűzött, frakcióvéleményt is tükröző hozzászólása nagyon sok fontos elemét érintette ennek a törvényjavaslatnak, ezért engedjék meg, hogy ebből a magam mondanivalójához is kapcsolva tegyek néhány megjegyzést. Következetesen a részegség kezelésére vonatkozó szabályozást érintette a képviselő úr, miközben a képviselő úr is pontosan tudja, hogy a szabályozás a heveny alkoholintoxikációhoz, mérgezéshez kapcsolódó, tudatzavarhoz kapcsolódó ellátást rendeli, amely igazából különbözik a köznapi részegség okozta és igényelte ellátástól.
(11.10)
Ebben az esetben, azt gondolom, a szabályozást a betegség oldaláról... - és az ellátást is a betegségnek megfelelő állapothoz rendeli. Ezért helyesnek tartom, hogy a detoxikálókat megszüntetjük, és a heveny tudatzavarnak megfelelő ellátást kaphatja meg a jövőben a heveny alkoholmérgezett.
A másik ilyen megjegyzése, amelyet azonban még a kritikai véleménnyel együtt is nagyon megfontolandónak tartok, a gyermekbántalmazáshoz kapcsolódó jelenlegi jogi szabályozáshoz fűzött megjegyzése. Nem osztom a véleményét a képviselő úrnak abban, hogy a szabályozásunk hirtelen felindulásból keletkezett, hiszen ezt a hirtelen felindulást megelőzte számtalan, a nyilvánosságra jutott bántalmazott gyermek esete, az állampolgári jogok biztosának hozzászólása, a civil szervezetek számtalan kezdeményezése és a civil mozgalmak is. Azt azonban megfontolandónak tartom, hogy az egészségügyi törvénynek az egészségügyi dolgozóra vonatkozó titoktartási szabályozása mellett vagy helyett az adatvédelemhez, illetve a gyermekvédelemről szóló törvénybe helyezzük bele ezt a módosítást. Ha a képviselő úr indítványa erre is vonatkozott, akkor találkozik a mi javaslatunkkal, és remélem, hogy akkor a támogatását ehhez a módosításhoz meg tudjuk nyerni.
Több képviselőtársam szóvá tette az Alkotmánybíróság által bennünket kötelezően terhelő szabályozást, hogy a HIV-AIDS-betegekre vonatkozó járványügyi szabályokat, a törvényi szabályozást és a felhatalmazó miniszteri rendeletet változtassuk meg. Hogy ebben közöttünk nincs tartalmi különbség, azt szeretném a bizottsági ülésen Surján ellenzéki képviselőtársam mondandójával is alátámasztani, miszerint a személyes szabadság és autonómia a közösség érdekeinek szem előtt tartása miatt korlátozható.
Az indítvány igazából erről szól. Amit a képviselőtársaink szóvá tettek, hogy ez nem oldja meg típusosan a HIV-fertőzöttek, illetve az AIDS-betegek kezelését, és úgy vélik, hogy az ehhez csatlakozó szabályok stigmatizálják a beteget, vagy túlságosan szigorú az a szabályozás, hogy csak meghatározott gyógyintézetben lennének kezelhetők, és nem adnak meg egy olyan lehetőséget, hogy a feltárt betegség mellett a kezelőorvos felvilágosíthassa a beteget, és módot adhasson a további anonim kezelésre, illetve bevonhassa az érintettek körét, ilyen módon azt gondolom, ez is egy megfontolandó álláspont, és a módosító indítványok, ha ennek finomítására vagy korrektebbé tételére irányulnak, akkor mi ezeket az indítványokat, biztos vagyok benne, támogatni tudjuk.
Végül szeretnék a betegjogi képviselők rendszeréről, az ellátottjogi képviselőkről szólni, amelyek tekintetében közös akarattal döntöttünk, hogy törvényben kell szabályozni, és remélhetőleg egy közalapítvány formájában tudunk a jövőben működtetni, nem is érte érdemi kritika az ez irányú kezdeményezésünket. Őszintén remélem, hogy minden további kritikai észrevételük mellett ennek a törvénycsomagnak a fontos, a betegeket és a közösséget érintő, jövőbe mutató szabályai miatt ezt a törvénymódosító csomagot a módosító indítványokkal a képviselőtársaim majd támogatni tudják. Ehhez kérem a közreműködésüket.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť