SZALAI ANNAMÁRIA

Full text search

SZALAI ANNAMÁRIA
SZALAI ANNAMÁRIA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem tudom, hogy a közszolgálati médiumok valamelyike közvetíti-e a mai épületes vitánkat, de nem tudom, hogy mit éreznek az ott ülők, mit érezhetnek otthon, amikor ezt az egymás mellett elbeszélő, már-már nevetséges álvitát hallgatják. Szerintem kikapcsolják a televíziót és a rádiót, hiszen nincs olyan ember, aki nyomon tudná követni azt az üres halmaztömeget, amelyeket önök, baloldali képviselőtársaim, itt elpufogtattak az elmúlt időszakban. Álvitával szembesülünk ismét, ez megtörtént a Magyar Televíziónál, megtörtént a Duna Televíziónál.
Az a példátlan eset ismétlődik meg most harmadszor, hogy már egy korábban a kulturális bizottság által jóváhagyott beszámolót a hatalomra került baloldal felülbírál, visszahoz és módosít. Ez a szocialisták által meghirdetett jogbiztonság: amikor ők kerülnek hatalomra, visszamenőleges hatállyal módosítanak parlamenti döntéseket.
Álvita folyik azért is, mert Pető Iván még el is mondta ott az emelvényen, hogy ő nem is kíván a beszámolóról beszélni. Nem érdekli, hogy mi van a Magyar Rádió többéves beszámolóiban, ő egy álvitát kíván a jövőben is folytatni arról, hogy törvényes volt az elmúlt pár évben a Rádió, Televízió, Duna TV felügyelete, avagy nem volt törvényes. Ezzel feltehetőleg valamit leplezni szándékoznak, mint ahogy négy éven keresztül leplezni szándékoztak valamit. Leplezni szándékolták azt, hogy nem képesek megbékülni azzal, hogy Magyarországon véleményszabadság lehetséges; nem képesek szembesülni a pluralizmussal, hogy az önök által kedvelt szót hozzam ide; nem képesek szembesülni azzal, hogy nem csak egy vélemény hangozhat el mind a kereskedelmi, mind a közszolgálati médiumokban.
Kilóg a lóláb azért is, mert nincsen önöknek érvrendszere. Unos-untalan hangoztatott ürügyeket hoznak elő, hogy miért nem fogadnak el egy-egy beszámolót. Ezek az ürügyek sokszor ellentmondásosak, és nincsenek is összhangban a saját logikai rendszerükkel. Az egyik, hogy a kuratóriumok miatt törvénytelen helyzet uralkodott az elmúlt években. Egyetlenegy hatóságot önök nem tudtak megnevezni, aki ezt állította volna, hogy törvénytelen helyzet volt. Számtalan vitát lefolytattunk annak ellenére, hogy nem vagyunk - illetve azt hiszem, hogy a teremben kevesen vannak - jogászok, ennek ellenére szocialista és szabad demokrata képviselőtársaim a kulturális bizottságban és a parlamentben is rendre felülbírálják az Alkotmánybíróság döntését, és nem tudják megnevezni azt az alapot, ami alapján azt állítják, hogy bármiféle törvénytelen helyzet volt.
Ha törvénytelen helyzet lett volna, feltehetőleg az önök feljelentései, bejelentései nyomán valamelyik független hatóság megszüntette volna ezt a törvénytelen helyzetet. De ez nem történt meg, önök tehát csak hangoztatják folyton-folyvást, hogy valamiféle visszás helyzet volt, ezzel is nyilván leplezni kívánnak valamit. Azért, mert Szabó képviselőtársam sokszor és indulatosan elmondja érveit, az nem jelenti azt, hogy önnek igaza van; és azért, mert ő papagájnak nevez valakit, attól, azt gondolom, önmagáról ad megint egy kis bizonyítványt; egyik papagáj mondja a másiknak, vagy hogy egy magyar szólást idézzek: bagoly mondja verébnek.
Nos, nem volt törvénytelen helyzet az elmúlt négy évben, hiszen semmilyen érv nem támasztotta ezt alá. Ezzel szemben jelenleg törvénytelen helyzet uralkodik a Magyar Rádiónál is. Törvénytelen a helyzet azért, mert önök megszüntették a normatív támogatás rendszerét, egy kétharmados törvényt próbáltak felülírni egy feles törvénnyel, és jogtalanul, alkotmányellenesen elvonták a Magyar Rádió normatív bevételeinek mintegy egyharmadát.
(Az elnöki széket dr. Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezzel olyan kiszolgáltatott helyzetbe hozták, hogy kényükre-kedvükre dönthetnek arról, hogy támogatják ezután, nem támogatják ezután. Ha önöknek tetsző műsorok vannak - amelyekből egy kis ízelítőt kaptunk az elmúlt percekben -, akkor netán támogatják a Magyar Rádiót, ha nem tetszik valamely műsor, akkor ezzel a gazdasági nyomással megakadályozzák, hogy ez tovább működhessen. Gazdasági cenzúrát politikai cenzúrává váltanak át, egy kommandót uszítanak ezáltal a független Magyar Rádióra, megakadályozva annak törvényes működési lehetőségét.
Hogy tökélyre emeljék ezt a gazdasági cenzúrát, ennek van egy újabb jelensége is, amire önök valamiért nem kívánják fölhívni a figyelmet, és félek tőle, hogy jövőre már nem lesz a Magyar Rádió kuratóriumának beszámolója, nem kell miről tárgyalnunk, hogy elfogadjuk, avagy nem fogadjuk el, hiszen ismert tény, hogy egyes műsorszolgáltatók újabban sorra tagadják meg a koncessziós díjak befizetését, ezzel a finanszírozási rendszer alapvetően megroskad mind a Rádiónál, mind a többi közmédiumnál. Önök ez ellen sehol eddig semmilyen szót nem emeltek, feltehetőleg az önök egyetértésével folyik ez.
A másik, ami a törvénytelenség mellett szóba jött itt, hogy azért is nem kívánnák elfogadni a kuratórium beszámolóját, mert valamiféle politikai elfogultságot vélnek felfedezni a Rádió műsorában. Önök, amikor ezt az érvrendszert előhozzák, tisztelt képviselőtársaim, ismét törvénytelenséget követnek el, hiszen a médiatörvény pontosan előírja, hogy nekünk, képviselőknek nincs jogunk beavatkozni ilyen szinten egy független intézmény életébe. Ezt politikai fenyegetésnek nevezik, amit önök tesznek, és törvénysértésnek nevezik. Hegyi Gyula nem szokott médiaügyekben megnyilvánulni, bizonyára ön nem ismeri a törvénynek ezen rendelkezéseit, ezért is gondoltam, hogy erre felhívnám szíves figyelmét.
Szóba került az érvelések során az eredendő bűn megidézése, a médiatörvény mint eredendő bűn megidézése. Azt gondolom, hogy nem érdemes behozni ezt a vitát ide, hiszen valamennyien látjuk, akár részt vettünk tevőlegesen az alkotásában, akár nem, hogy számos hiányossággal bír, és mindenki elismeri még a megalkotói közül is, hogy már megszületésekor is sok hibája volt. Lehet, hogy ebben volt némi naivitás. Lehet, hogy egyes képviselők részéről már akkor is tudatosság volt ebben, de az teljesen biztos, hogy a közmédiumok finanszírozási struktúrája már a médiatörvény megszületésekor átgondolatlan volt, és ez egyértelműen és kizárólag a kereskedelmi médiumok malmára hajtotta az elmúlt években, hat évben a vizet. Efölött szemet hunyni nem érdemes, azt gondolom, hogy közösen kellene tennünk valamit annak érdekében, hogy ez ne így legyen.
A médiatörvényt egyébként önök az elmúlt négy évben, baloldali képviselőtársaim, nem tartották saját magukra nézve kötelezőnek annak ellenére, hogy jónak vagy rossznak minősítették, és megakadályozták még a módosítási lehetőségét is. Már '98-ban szerettünk volna egy átfogó médiatörvény-módosítást végrehajtani. Kétharmados lévén a törvény, önök hamar értésünkre adták azt, hogy semmiféle módosításban nem lesznek partnerek. Még az európai uniós csatlakozással kapcsolatos javaslatainkat is visszautasították, és önök most próbálnak minket EU-ellenesként feltüntetni, amikor önöknek az sem volt drága, hogy ezzel évekig hátráltattuk a csatlakozási folyamatot, évekig nem tudtunk lezárni egy egyszerűnek látszó fejezetet, és anyagi kár érte, sok száz milliós anyagi kár érte emiatt Magyarországot. A médiatörvény módosítására tehát semmiféle lehetőségünk nem volt, hiába állítják most, hogy mi nem is kíséreltük meg, mintha nem szerettünk volna tenni semmit.
Emellett önök még azt a látszatot akarták kelteni, mintha valami zűrzavar lenne a média területén. Most, uraim, most zűrzavar van a média területén. Most törvénytelenség van a média területén. Nem lepődnék meg, ha visszatérne az az állapot, ami a Horn-kormány idején volt, amikor a magyar sajtószabadságot korlátozottnak ítélték meg mértékadó nemzetközi szervezetek. Nem így volt ez az Orbán-kormány alatt, végig azt állították, hogy a sajtószabadság fennáll; de feltehetőleg rövidesen újra vissza fogunk süllyedni ebbe a pozícióba, ha önök ezt így folytatják.
(13.10)
Ismételten kérem, fogadják el a Rádió-kuratórium beszámolóit, ne büntessék őket az önök vétkei miatt. Egyébként, ha nem fogadják el, felhívnám a szíves figyelmüket arra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ezzel is törvénysértést követnek el, hiszen a médiatörvény szabályait betartva, a formai követelményeknek megfelelően nyújtották be a beszámolóikat.
Köszönöm türelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť