BABÁK MIHÁLY

Full text search

BABÁK MIHÁLY
BABÁK MIHÁLY, a költségvetési és pénzügyi bizottsági kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A költségvetési és pénzügyi bizottság a 2002. november 22-ei ülésén megvitatta az egyes pénz- és tőkepiaci tárgyú törvények módosításáról szóló 1318. számú törvényjavaslatot. A benyújtott törvényjavaslat a hitelintézeti törvény, a tőkepiaci törvény, a biztosítási törvény, a lakás-takarékpénztári törvény és még néhány egyéb, kisebb módosítás vonatkozásában más törvények módosítására tesz javaslatot.
Tisztelt Ház! A bizottság, mint az előttem szóló, a többségi véleményt bejelentő képviselőtársam elmondta, 15 igen szavazattal, 12 tartózkodás mellett a javaslatot általános vitára alkalmasnak találta. Az ellenzéki képviselők, egyes módosítások pozitív szándékának elismerése mellett, bizonyos feltételekkel kapcsolatban aggodalmuknak adtak hangot, és kérdéseket fogalmaztak meg. A Pénzügyminisztérium képviselője ezekre a kérdésekre, valószínűleg az idő rövidsége miatt, nem tudott kielégítő és megnyugtató válaszokat adni, ezért az ellenzéki képviselők tartózkodtak a szavazástól.
Tisztelt Ház! Röviden ismertetném a vitatott pontokat, illetőleg a bizottság kisebbségi véleményét. A felügyeleti díjak tekintetében a tőkepiaci törvény által tavaly bevezetett új tőkepiaci díjstruktúra két elemében, a letétkezelt állományokra vonatkozó díjak tekintetében lényeges csökkentést tervez a kormány - ez a díjbevételek egészének mintegy 50 százalékos csökkentését eredményezi. Aggályosnak tartjuk ezt a lépést, már csak azért is, mert az érintettek nem végeztek konkrét számításokat a felügyeleti díjak csökkentésének következményeiről, sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, sem a Pénzügyminisztérium részéről nem készült semmiféle hatástanulmány. Ráadásul a kieső összeg várható nagyságára vonatkozóan a felügyeleti és a pénzügyminisztériumi becslések jelentős mértékben eltérnek egymástól.
S végezetül: a felügyeleti díjak befizetése nagyságrendekkel kisebb mértékben érinti a díjfizetőket, mint a felügyeletet, aki ezzel az összeggel mint a működéséhez elengedhetetlen, jelentős bevétellel számol. Pusztán a felügyeleti díjak csökkentése nem lehet pozitív hatással a pénzpiacok élénkítésére, viszont ezen bevételek kiesése veszélyeztetheti az érdekvédelmi, a piaci versenyt szabályozó, koordináló, ellenőrző szervezet működését. Az intézkedést, annak bevezetését a bizottság kisebbsége indokolatlannak és megalapozatlannak tartotta.
A hitelintézeti törvénnyel kapcsolatosan a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a hitelintézetekben egy tulajdonos tulajdonosi részesedése legfeljebb 15 százalék lehet.
(10.00)
Ezt a tulajdonosi korlátozást a szövetkezeti hitelintézetek kivételével kívánja a kormány most megszüntetni, ezenkívül a tőkepiaci törvény vonatkozásában a tőzsdei tulajdonszerzési korlát eltörlését is tervezi a kormány. Ez a javaslat nyugtalanító, mivel a monopolista jellegű hatalom-, illetve befolyásszerzés lehetőségét rejti magában, tisztelt hölgyeim és uraim. Örvendetes viszont, hogy a kormány 30 napról 15 napra kívánja gyorsítani az eljárást, mely során a lakás-takarékpénztári megtakarítók hozzájuthatnak megtakarításaikhoz, illetve felvehetik a hitelt.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! Örvendetesebb lenne, ha az elérhetőség határideje más banki személyes vagy kereskedelmi letéthez, megtakarításhoz hasonlóan még rövidebb lenne. Kívánatos lenne, hogy az állami támogatásoknak a pénzügyi rendszeren keresztül történő folyósításával kapcsolatos rendelkezéseket is tartalmazzon a javaslat, mivel a kormány a támogatások folyósításakor igénybe veszi ezen piaci pénzintézmények közvetítő szerepét.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Államtitkár Úr! Remélem, az expozéja első mondataiban megemlített, ellenzék felé szignált kritikáját igyekeztem mértéktartó módon megfogalmazni, helyesebben kiszolgálni, és ezzel nem tettünk egyebet, csak azt, amelyre a törvény lehetőséget ad. Úgy gondolom, a tegnapi költségvetési vita terhe önt, ahogyan elmondta, e tekintetben befolyásolhatta irányunkban.
Bocsánatot kérek, hogy elmondtam a véleményemet. Köszönöm szépen, tisztelt hölgyeim és uraim. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť