GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt ellenzéki Képviselőtársaim! Nehéz helyzetben van az a választópolgár, aki követni akarja az önök álláspontját az elmúlt három-négy évben a drogpolitikában és ezen belül a drogpolitika büntetőpolitikai oldalában. Három-négy évvel ezelőtt az önök miniszterelnöke, az önök kormányszóvivője, az önök ifjúsági és sportminisztere, számos, az előző ciklusban kormánypárti képviselő, önök mondták azt, hogy ez Európa legszigorúbb drogtörvénye. Ezt a drogtörvényt most azzal mentik és azzal védik, hogy ugyan, nem is kerültek olyan nagyon sokan, csak évente hárman fiatalkorúak, fiatalok előzetes letartóztatásból letöltendő szabadságvesztésre ennek a szabályozásnak a következtében, és ráadásul azok mind kereskedők voltak, ami, mondjuk ki még egyszer: nem igaz. Nem igaz!
Nagyon nehéz követni azt is, hogy egyszer azt halljuk: csak két és fél év telt el, ezért nem mérhetők még ezek az eredmények, aztán azt halljuk, hogy az elmúlt két-két és fél évben csökkent a növekedés üteme. Akkor most mit kezdjünk ezekkel a számokkal? Én hiszek egyébként a számokban, és azt is tudom, hogy az előző ifjúsági és sportminiszter által megrendelt kutatás, amelyet az Országos Kriminológiai Intézet készített, bizony nagyon beszédes számokat mond arra nézvést, hogy mi van a fiatalokkal és mi van ezzel a szabályozással kapcsolatban. Például az, hogy négyszer annyi fiatalkorú került előzetes letartóztatásba, mint a szabályozás előtt, ez nagyon beszédes szám, és ha nem lenne ez a módosítás és végigmennének ezek az eljárások, akkor minden bizonnyal a letöltendő szabadságvesztésbe kerültek száma is nőne jelentős mértékben.
Az eljárások háromnegyede és a vádemelésre került esetek 41 százaléka, tisztelt képviselőtársaim, alkalmi, eseti fogyasztók ellen indult. Ők azok, akiket nem szabad az államnak a bűnözői karrier útjára lökni, mert ez semmiképpen nem társadalmi érdek.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť