DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Asszony! Önnek igaza van, valóban az érintettek jogos igénye az, hogy korszerűsítsük az ápolási díj jogintézményét, és ezt a korszerűsítési feladatot a kormányprogram el is vállalta.
Elkezdtük annak az áttekintését, hogy az önmaga ellátására képtelen, beteg hozzátartozó ápolását végző, sajátos élethelyzetben lévő családok számára hogyan tudunk megfelelő konstrukciót kialakítani. Ennek az a lényege, képviselő asszony, hogy az ápolás, mint társadalmilag elismert tevékenység, és az érte kapott díjazás valahogy köszönő viszonyba kerüljön egymással, tehát a díjazás egyenrangúvá váljon a munkahelyen végzett munkával és az érte kapott jövedelemmel. Úgy gondolom, hogy a kormányzati ciklus végéig tudjuk ezt az átalakítást elvégezni.
Talán megemlítenék két elemet, amivel már eddig tisztában vagyunk. Az egyik elem, amire utalni szeretnék, az, hogy az ápolás differenciált, szerteágazó tevékenység, tehát nem biztos, hogy a juttatásnak egyösszegűnek kell lennie. Másrészt, azt szeretnénk, hogy ne csak a családtagok részesülhessenek ebben a juttatásban, hanem más, erre vállalkozó személyek is kaphassanak ápolási díjat.
Ami pedig a szociális törvénynek a jelenlegi módosítását illeti, legyen szabad azt megjegyeznem, hogy 2003. január 1-jétől a méltányossági jogcímen megállapított ápolási díj mértéke az öregségi nyugdíj legkisebb összegének jelenlegi 60 százalékos mértékéről 80 százalékra emelkedik, tehát itt egy pici változás, javulás lesz, miközben az alanyi jogon folyósított ellátás mértéke most változatlan marad.
Köszönöm a kérdését, képviselő asszony, dolgozunk a feladat megoldásán. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť