BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Vannak családok, ahol az életet, a mindennapokat különösen megnehezíti, hogy az egyik családtag folyamatos gondozásra, állandó felügyeletre szorul.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvényben szabályozott ápolási díj olyan ellátási lehetőség, ami a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg családtag gondozása esetén igényelhető. Sajnos az összeg igen szerény, az öregségi nyugdíjminimum összegével egyenlő, vagyis jelenleg 20 100 forint, ha alanyi jogon igényelheti az illető, és csupán ennek 60 százaléka, vagyis 12 060 forint, amennyiben méltányosságból ítéli meg az önkormányzat. Az érintettek régi kérése, hogy a minimálbérben vagy legalábbis ahhoz közelítve legyen meghatározva az ellátás összege. Két okból is jogosnak kell tartanunk ezt az igényt. Egyrészt az érintett a házi ápolói feladatai mellett nem tud munkát vállalni, tehát munkából esik ki, másrészt jelentős kiadástól mentesíti az államot, hiszen ha nem vállalná ezt az áldozatos szerepet, és bentlakásos elhelyezést venne igénybe, az lényegesen többe kerülne az államnak. Sajnálatos, hogy a jelenlegi szociálistörvény-módosítás nem érinti az ellátás mértékét.
Mindezek alapján a következő kérdést szeretném feltenni az államtitkár úrnak: mikor kerülhet sor az ellátás olyannyira indokolt, jelentős mértékű megemelésére?
Tisztelettel várom a válaszát. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť