BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A késői órára való tekintettel ebből a 45 módosító indítványból csupán két témával szeretnék foglalkozni.
Az általános vitában elhangzott, hogy a szociális törvényt 37 helyen javasolta módosítani ez az előterjesztés. Ezek a módosítások koncepcionálisan érintették a különböző segélyezési formákhoz való hozzájutás jogosultsági feltételeit.
(22.30)
Az általános vitában különböző oldalról, de egybecsengően kifogásoltuk azt a mértéket, amit a tervezet tartalmazott, hogy tudniillik az jogosult különböző ellátásokra - például ápolási díjra, például temetési segélyre, lakhatási támogatásra és a többi és a többi -, akinél a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegét, illetve egyedül élőnél ennek a másfélszeresét.
Mi többen elmondtuk: bizonyos, hogy vannak olyan települések, ahol ez hátrányosan fogja érinteni azokat, akik eddig igénybe vettek támogatást, ha az önkormányzat rászánja magát, hogy akkor lejjebb viszi ezeket a jogosultsági határokat, minthogy korábban adott esetben magasabb is lehetett. Mi kerestük, és még módosító indítványokban nem, de reményeink szerint a kapcsolódó módosító indítványokban, amiket most nyújtunk be a Háznak, megtaláltuk azt a mértéket, amihez reményeink szerint a tárca is partner. Alapesetben, tehát családos esetében az öregségi nyugdíjminimum másfélszerese, illetve egyedül élőnél a duplája lenne az a mérték, amiben egységesíteni lehetne a jogosultsági színvonalat.
A másik kérdés, amihez hozzá szeretnék szólni, az a határidő kérdése, hogy tudniillik a települési önkormányzatoknál a különböző szociális alapellátási formák biztosításának a határidejét, azt a bizonyos felkészülési, rákészülési határidőt a beláthatatlan messzeségbe tolta el a tárca. Én a magam részéről nem tartom helyesnek ezt a gyakorlatot. Nem először éljük át a Házban, hogy valamit eltervezett, megszavazott a Ház, mondjuk egy távoli határidőt, és közel kerülve hozzá, kapunk egy módosítást, és tovább toljuk azt a határidőt. Én erről a 2008-as határidőről, ami ebben a javaslatban most szerepel, azt gondolom, hogy tarthatatlan: nem szerencsés, hogy a tárca még a cikluson túlra tolja ezt, és szeretném hangsúlyozni, hogy nem valami emelt szintű szakellátásról van szó ebben a szövegben, hanem arról az alapellátásról a szociális szférában, amit, bizony, jó lenne, ha már mindegyik önkormányzat biztosítani tudna.
Éppen ezért én benyújtottam olyan módosító indítványt - leginkább azért, hogy ehhez a határidőhöz tárgyalási lehetőséget, alapot biztosítsak -, amiben a határidő részletezését - hogy tudniillik a személyi, tárgyi, dologi feltételeknek mikorra kellene megvalósulni - teljesen elhagyom, és kompromisszumnak kínálok egy 2005-ös évet, ami tehát még a cikluson belül van, ami még tartalmaz két év rákészülési lehetőséget. Én nagyon bízom benne, hogy a tárca partner abban, hogy ezt az eredetileg benyújtott változatot módosítani tudjuk.
És még egy záró megjegyzés: valóban, nekem is nagyon furcsa volt, hogy a szociális bizottságban a kormánypárti oldalról érkező legjobb javaslatokat, amelyek tényleg a rászorult emberek érdekeit képviselték, jelenítették meg módosító indítvány formájában, az ellenzéki képviselők rendre leszavazták. Én bízom benne, hogy ez a gyakorlat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a jövőben tud változni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť