DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER

Full text search

DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER
DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A miniszter úr jelöltsége idején is szólt arról, hogy elképzelhetőnek tartja a börtönök magánosítását, majd ezt megerősítette, és beszélt róla már minisztersége idején is. Nem vitatom, hogy ennek van előzménye a magyar büntetés-végrehajtási intézetek történetében, ám annak folyamatában ellenkező előjellel, tehát fordított tendencia érvényesült.
Nevezetesen arról van szó, hogy a kezdeti időkben még a toloncházakban, majd később a börtönökben bizonyos teendőket magánemberek, mondjuk úgy, a magánszektor végzett, így az élelmeztetést bizonyos esetekben, az elítéltek foglalkoztatását magánemberek, magántőkések végeztették, még időnként az őrzést is magán-, legalábbis nem állami szervek intézték. Ebből adódóan az étkeztetésnél az állam fizetett pénzt a magánembernek, illetve a magánember fizetett bért a foglalkoztatásért az államnak. Óriási visszaélések következtek ebből, ezért aztán mintegy államosították a börtönöket; ekkor jött létre Ilava, Szamosújvár, Szeged, tehát a nagy állami börtönök - ezért mondtam a fordított tendenciát.
Akkor hogyan képzelhető el a jövőben ez a magánosítás? Mi kerülne ténylegesen magánosításra, milyen tevékenység? Nem ad-e ez okot esetleges visszaélésekre? A büntetőintézeteknek és a büntetésnek főleg a nevelési célzata vajon kellően érvényesül-e itt? Arról már nem is beszélek, mert rémkép, hogy mondjuk, őrző-védő kft.-k vegyék át a börtönök őrzését.
Tehát erre irányul a kérdésem, és előre is megköszönöm a miniszter úr válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť