DR. WEKLER FERENC

Full text search

DR. WEKLER FERENC
DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Tisztelt Ház! Torgyán József azt mondta az előbb, hogy a közbiztonság összeomlott Magyarországon. Azt gondolom, mindenki tisztában van vele, hogy ez a kijelentés nem igaz: a közbiztonság nem omlott össze, sőt javult az elmúlt évhez képest, és semmivel sem rosszabb, mint volt négy évvel ezelőtt.
Én azt gondolom, érdemes visszatekinteni az elmúlt nyolc évre, hogy mi is történt a közbiztonság területén, és ki mikor, mire, milyen politikai célra használta a közbiztonságot.
A belügyminisztériumi beszámolóból kiderült, hogy a közbiztonság romlása alapvetően a '80-as évek végén, '90-es évek elején kezdődött meg. A '90-es évek legelején egy svájci cég átvilágította a magyar rendőrséget, és már akkor megállapította: több mint háromezer rendőr hiányzik ahhoz, hogy az európai átlagnak megfeleljen a magyar rendőrség. Az akkori kormány elindított egy őrs- és egy létszámprogramot; a létszámprogram leállt annak idején, és gyakorlatilag az őrsprogram is leállt. A '90-es évek első felében, tehát '94-ig ugyanolyan súlyos bűncselekmények történtek Magyarországon, mint amilyenek történtek az elmúlt hónapokban, hetekben. Emlékezzenek a szegedi gyilkosságokra és annak a hatására!
Ezek után az SZDSZ frakciója és jómagam is, már akkor beterjesztettünk egy Btk.-módosítást, amiben azt javasoltuk, hogy az életfogytiglani büntetést emeljük meg, és legyen az tényleges életfogytiglani büntetés. Az akkori többség - a Boross Péter úr által vezetett kormánytöbbség - nem támogatta ezt a javaslatot. Én örülök neki, hogy mára sikerült - szintén a szabaddemokraták javaslatára - ezt az ügyet rendezni.
Ha továbbmegyünk az elmúlt évek eseményein, akkor kiderül, hogy az elmúlt négy évben nagyon sok kezdeményezés született a kormány és a kormánypárti frakciók részéről, amelyben ezzel a kérdéssel foglalkoztak. Elhangzott itt a vitában többször, és ma is számon kérték a belügyminisztertől itt a Házban és már a sajtóban is, hogy ezt az ominózus 10-12 milliárdot miért nem mondta korábban. Szeretném felhívni Torgyán úr és mások figyelmét arra, hogy a szabaddemokraták frakciója néhány szocialista képviselővel közösen, a költségvetési vitában beterjesztette a 12 milliárd forintot. Tisztelettel kérem, hogy vegyék elő a T/4832/241-es módosító javaslatot, amelyben a polgári védelem számára (Dr. Kis Gyula József közbeszól.), a rendőrség számára pedig 4832/243. szám alatt javasoltunk többletforrásokat. Ugyanúgy a rendőrség számára 4832/242. számon, és sorolhatnám mindazokat a javaslatokat, amelyekkel a határőrség számára (Dr. Dávid Ibolya: Rossz a kormány! - Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Kinek van többsége a parlamentben?), a vám- és pénzügyőrség számára, a tűzoltóság számára javasoltunk többletforrásokat (Dr. Dávid Ibolya: Csúnya kormány!), egyeztetve a belügyminiszter úrral és a Belügyminisztériummal, éspedig az után, hogy sorra látogattuk az összes rendvédelmi szervet - ahogy ezt Torgyán József is megtehette volna és mások is megtehetnék -, és a helyszíneken mindenhol meggyőződtünk arról (Dr. Torgyán József: Majd ha kormányon leszünk!), mire van szükségük a rendvédelmi szerveknek ahhoz, hogy a működésük biztosítva legyen.
Én a magam részéről sajnálom, hogy ezeket a javaslatokat a parlament többsége leszavazta. (Dr. Torgyán József: Milyen többség? Kormánytöbbség!) A bekiabálóknak igazuk van: leszavazta a parlament többsége. Meg kellene nézni, hogy például Torgyán József úr vagy mások támogatták-e. Tény, hogy a parlamenti vitában nem plusz 12 milliárdot kaptak a rendvédelmi szervek, hanem mínusz 2,5 milliárdot - a KBI számára egy módosító javaslat kapcsán 2,5 milliárd került elvonásra a rendőrségtől. Én azt gondolom, hogy ezek a tények, ezek a számok igazak; és az is igaz ezzel együtt, amit előttem már jó néhányan hangsúlyoztak: ez mind nem ok arra, hogy a választási kampánynak rendeljük alá a közbiztonságot. Én nagyon felelőtlennek tartom azokat a politikusokat, akár kormánypárti, akár ellenzéki oldalról, akik a választási kampánynak rendelik alá az állampolgárok közbiztonságérzetét.
Még egyszer nyomatékosan szeretném hangsúlyozni: Magyarországon nem romlott a közbiztonság az utóbbi hónapokban, és különösen nem február 13-a óta. Néhány politikusi megnyilatkozás eredményezi azt a hangulatot, mintha itt drasztikus romlásra került volna sor az elmúlt hetekben. Én szeretném megnyugtatni az állampolgárokat, hogy ez nem így van! A rendvédelmi szervek a lehetőségeikhez képest mindent megtesznek annak érdekében, hogy elfogják a bűnözőket. Nekünk pedig itt a parlamentben az a dolgunk most is és a következő ciklusban is, hogy a rendvédelmi szervek számára biztosítsuk (Dr. Dávid Ibolya: A védelmi pénzeket...) a működési feltételeket, a törvényi környezetet.
A rendőrség, és azt hiszem, a többi rendvédelmi szerv is a lehetőségekhez képest mindent megtesz annak érdekében, hogy a bűnözőkkel szemben felvegye a harcot. Én a magam részéről és a magam nevében szeretném megköszönni az elmúlt egy évben és a korábban tett szolgálatot, amelyet a rendvédelmi szervek dolgozói és vezetői mindannyiunk biztonsága érdekében tettek.
Az is elhangzott ma már itt a pulpituson, hogy nem egyedül rendőrségi kérdés a közbiztonság. Én arra szeretném felhívni az ország lakosságának figyelmét, hogy közösen kell a bűnmegelőzés érdekében sok mindent tennünk, a vagyonunkat vagyonvédelem szempontjából áttekinteni; közösen kell fellépnünk az önkormányzatok, a rendőrség, a polgári védelem, a mezőőri szolgálat és más szervek segítségével annak érdekében, hogy a közbiztonság javuljon Magyarországon, az állampolgárok közbiztonságérzete pedig megszilárduljon.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť