DR. RASKÓ GYÖRGY

Full text search

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Én egy olyan területről szeretnék most beszélni, amelyet az újságok, a média közvetítésével szinte mindenki ismer, ugyanakkor a mai napon nem sokat foglalkoztunk vele, ez pedig a gazdasági bűncselekmények területe.
Azt gondolom, hogy az itt elkövetett bűncselekmények nagyságrendje nehezen mérhető. Két számot is hallottunk ezzel kapcsolatban. Belügyminiszter úr szájából az hangzott el, hogy a gazdasági bűncselekmények körülbelül 15 milliárd forintos nagyságrendben kerültek felderítésre, ugyanakkor Tóth András képviselőtársam azt állította, hogy a KBI igazolta létjogosultságát többek között azzal, hogy közel 50 milliárd forint értékű kártételt akadályozott meg. Mindegy, hogy melyik szám az igaz, mindenképpen tapasztaljuk magunk is azt, hogy a gazdasági bűncselekmények jelentős mértékben növekednek, bár a statisztikákkal vigyázni kell, mert a statisztikák alapján minimális a növekedés. Ez többek között amiatt történt, mert a deviza-bűncselekmények száma a töredékére esett vissza, lévén, hogy a devizatörvény és a gazdasági törvények módosítása okafogyottá tett számos lépést olyan ügyben, ami korábban bűncselekménynek számított. A többi, tehát a közokirat-hamisítás, az adó- és tb-csalás, a vámorgazdaság jelentős mértékben növekedett, és azt gondolom - mint a mezőgazdaságot különös figyelemmel nyomon kísérő -, hogy ide sorolhatnánk a jövedéki termékekkel kapcsolatos bűncselekményeket is. Itt akár a borkommandó, akár a feketevágásokat ellenőrző kommandó működésére gondolok, és azokra a látványos leleplezésekre, amelyekről az elmúlt hónapokban hallottunk. Egészen bizonyos, hogy a rendőrség ilyen területen történő további megerősítése jelentős haszonnal járna az állam számára, és biztosan mérsékelné a bűncselekményt elkövetők számát a jövőben.
Erre tennék javaslatot, és azt gondolom, hogy ez az a terület, ahol a kormány bátran adhatna anyagi támogatást akár soron kívül is a rendőrségnek, lévén, hogy ez az a terület, ahol egészen bizonyosan megtérülne a ráfordítás, amit akár 12 milliárdban, akár ennél nagyobb összegben jelöl meg a kormány vagy éppen a belügyminiszter.
Azt gondolom, hogy Magyarországon - mint minden közép- és kelet-európai, átalakulás időszakában lévő országban -, nagyon fontos, hogy a gazdasági bűncselekmények megelőzésére kell figyelmet fordítani. Ezek a piacgazdaságra való áttérés következtében sokkal erőteljesebben jelentkeznek, mint egy beállt gazdaságban, ahol megfelelő gazdasági szabályozás van, megfelelő törvények vannak. Itt jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani a megelőzésre.
(17.30)
Jobb megelőzni, mint büntetni - hallottuk. Azt gondolom, nemcsak jobb megelőzni, hanem az állam számára anyagilag is megérné többet fordítani a megelőzésre, mert ezáltal jelentős bevételekre tenne szert, vagy legalábbis jelentős bevételek kiesését - jövedéki termékeknél biztosan - akadályozhatná meg a szigorú fellépés és az ehhez igazított jogi szabályozás.
Györgyi Kálmán beszédében azt mondta, hogy Nyugaton enyhébbek a büntetések, mint Magyarországon. Ez biztosan így van, nem az én területem, hogy ezt megítéljem, de a gazdasági bűnözésre vonatkozóan, gondolom, ő is elismeri azt, hogy Nyugaton az üzleti élet önszabályozása is sokkal megfelelőbb. Ott, ha valaki egyszer téved, akkor az üzleti élet kiközösíti. Magyarországon ezzel szemben az üzleti életben tévúton járók rég rájöttek arra, hogy igen kifizetődő tevékenység akár az adócsalás, akár a jövedéki termékekkel való visszaélés, vagy bármiféle olyan bűncselekmény, amely a felderítések alacsony száma miatt, és később az ítélethozatalok elhúzódása miatt bármiféle kockázatot is jelentene, vagy legalábbis ez a kockázat bizony egyértelműen eléggé csekély. Elég, ha csak az elmúlt néhány év néhány nagy ügyére gondolunk, amelyek ezen a területen a sajtó által mindenki számára nyilvánvalóvá váltak.
Azt gondolom, a parlament ellenzéki és kormánypárti képviselői, ha komolyan gondolják ezt a módosítást - legyen az akár pótköltségvetés vagy legyen csak a költségvetés tartalékának a fölszabadítása erre a célra -, biztosan megszavaznák. De úgy gondolom, a kormánynak saját hatáskörén belül is joga van arra, hogy ezen a területen - nem megvárva, mondjuk, az őszi ülésszakot vagy a következő évi költségvetést - lépjen. Egészen biztos, hogy ezáltal a kiadások megtérülnének, jelentős bevételre tudna szert tenni az állam.
Néhány apró dolog azonban szükséges ehhez, egyrészt a technikai fölszerelés. Ma már szóba került a rádiótelefonok lehallgathatósága, amit a Néppárt maximális mértékben támogat; tudjuk, hogy ez több milliárd forintba kerülne. Azt gondolom, ez megint egy olyan tétel, ami egyszer ugyan kiadás, de utána folyamatosan, hosszú távon, évente megtérülne ez a ráfordítás az állam számára. Sajnos ma az a helyzet, éppen az egyik borkommandó tagja mondta nekem, hogy a tevékenységük viszonylag sikeres, de például mobiltelefont már nem használhatnak, mert az csak megfelelő rangfokozat vagy pozíció esetén jár, de pont annak, aki kimegy és járőrözik, a rádiótelefon-használata jelentősen korlátozva van. Hasonló a helyzet a rendőrőrsöknél, ahol - ahogy viccesen fogalmazott az egyik vidéki város rendőrkapitánya - elég, ha a tolvaj vagy a rabló látja, hogy aznap már kiment a rendőrjárőr az autóval a körzetbe, mert ha visszajött, akkor aznap legközelebb már maximum biciklivel tudja bejárni a környéket, mert nincsen pénze benzinre, a kiutalás szerint aznapra már nem jár.
Azt gondolom, talán sokan úgy vélik, hogy ezek a megtakarítások, amelyeket éppen most a rendőrségnek végre kell hajtani, költségvetési szempontból jók; a bűnmegelőzés szempontjából egészen biztosan rosszak. Érdemes lenne ezeket az elképzeléseket és döntéseket újra felülvizsgálni és végiggondolni. Azt gondolom, a gazdasági bűncselekmények mérséklése, az üzleti tisztesség erősítése a gazdasági életben természetesen nemcsak a rendőrség, nemcsak a bűnüldözés feladata, hanem minden vállalkozótársunké. De ehhez olyan törvények, gazdasági törvények is szükségesek, amelyek minél kevesebb kiskaput engednek nyitva hagyni, minél többet elzárnak. Itt az ideje, hogy a Pénzügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és más szervek bevonásával végre megtörténjen a gazdasági törvények, a hozzájuk kapcsolódó végrehajtási utasítások átfogó felülvizsgálata. Ezzel is lehet az üzleti élet tisztességét erősíteni, a gazdasági bűncselekményeket vagy azok egy jelentős részét megelőzni.
Az erre fordított plusz kiadás - még egyszer mondom - biztosan megtérül. Azt gondolom, ha nem ma vagy holnap, de a legközelebbi időben, amikor a kormánynak erre lehetősége van, ezen a területen új szemléletre, merészebb fellépésre és nagyobb tettrekészségre lesz és van szükség.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť