DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! A közbiztonság enyhén szólva nyugtalanító helyzete ellenére szeretném megnyugtatni képviselőtársaimat, hogy a vitában csupán néhány hétköznapi és tárgyilagos mondatot szeretnék elmondani. Hétköznapit azért, mert az állampolgárt sokkolják és megdöbbentik a maffialeszámolások, de valójában az ő napi, hétköznapi biztonsága érdekli.
Egy kicsit szeretnék visszamenni a múltba, mert a bűnüldözésnek és a bűnmegelőzésnek hosszú az irodalma, és vannak érvényes, a kormányra nézve kötelező határozatok. Ezekből csak egy-két mondatot idéznék, és ezeket szeretném szembesíteni a valósággal. Az 1033/1994. és az 1040/1995. kormányhatározatokból néhány mondat:
"A kormány indokoltnak tartja, hogy a közrend, közbiztonság biztosítására és fenntartására hivatott szervek tevékenységének személyi, anyagi és technikai feltételei folyamatosan javuljanak; a jogalkotás vonatkozásában a jelenleg hatályos alacsonyabb szintű és a rendőrségre vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát és a rendőrségi törvény végrehajtására vonatkozó jogszabálytervezetek kidolgozását. Folytatni kell a rendészeti szervek szervezeti és feladatrendszerének korszerűsítését, és ennek keretén belül növelni kell az általános rendőri feladatokat végző közrendvédelmi szolgálat szerepét, és úgy kell korszerűsíteni az informatikai, hír-, bűnügyi, technikai és mobilitást biztosító rendszereket, hogy ez tegye lehetővé a rendőri, a határrendészeti intézkedést igénylő eseményekre történő gyors és szakszerű reagálást.".
Tehát ezek az elképzelések és a tervek, ezzel kell szembesíteni a valóságot. Ígérem, nem fogok statisztikai adatokat mondani. Elfogadom Churchillnek azt az elhíresült mondatát, hogy csak annak a statisztikai adatnak hisz, amit ő maga hamisított. Én csak az állampolgári jogok országgyűlési biztosának beszámolójából szeretnék idézni, a vizsgálat ugyanis kiterjedt az ORFK készenléti rendőrségére, néhány rendőrkapitányságra, ez 7500 személyt érintő vizsgálat. Ebből a vizsgálati anyagból néhány mondat:
"Az irodák műszaki felszereltsége, a szolgálathoz szükséges technikai eszközök éppen elviselhető szinten vannak, de az is előfordul, hogy az írógéphez, faxhoz szükséges papír hiánycikk. A távközlési lehetőségek szűkössége akadályozza a munkát. Van olyan, ügyfeleket fogadó iroda, ahol egerek szaladgálnak, az egyetlen pihenőhelyiségben akkumulátorokat tároltak. Az öltözők, mellékhelyiségek többnyire elhanyagoltak, piszkosak. A budapesti VIII. kerületi kapitányság alagsorát időnként elönti a szennylé, a fogda viszont megüti az európai szintet."
A vizsgálat szinte minden helyszínén túlfuttatták a gépkocsikat, és a vizsgálók olyan járművel is találkoztak, ahol az autó padozatát a lyukak miatt deszka fedte. Gyakori az elhasználódásból fakadó fék- vagy váltóhiba. A fegyverhasználat és a lőkiképzés kérdése szintén tarthatatlan. Évente egyszer kerül sor gyakorlásra, és 5-10 darab lőszert lehet felhasználni. Ez azt jelenti, hogy nem éppen jól ismerik a fegyverüket, nem tudnak megfelelő rutint szerezni, tehát váratlan helyzetben saját magukra és a vétlenekre esetleg nagyobb veszélyt jelentenek, mint a bűnözőkre.
(16.30)
Kérem szépen, elképzelhető-e az vajon, hogy egy 70 ezer lakosú kerület éjszakai ügyeletének a felszereltsége egy darab rendőrautó, valamint két és fél rendőr? Így néz ki a rendőrségre fordított összeg és a rendőrség tárgyi felszereltségének hatékony működtetése. Tehát vannak csodálatos tervek, de ezek megrekednek az elképzelés szintjén.
Az ígért jogi szabályozás elmaradása miatt a rendőri állomány is elbizonytalanodott, már nem tudja, hogy hol a határ a bűnöző elkapása és a rendőri túlkapás között. A fellépéskor először azon gondolkozik, hogy az intézkedésének rá nézve milyen kedvezőtlen következményei lehetnek. Le lehetett váltani a régi vezetőket, újakat lehetett hozni, holott vitathatatlan a régiek és az újak szakmai felkészültsége. A dolog nem ezen múlik, hiszen a felderítési mutatók, akár hiszik, akár nem, európai viszonylatban is jók. A tárgyi feltételek hiányoznak, és valójában inkább tiszteletet érdemel ez a rendőri állomány, hogy a kormányzati intézkedések elmaradása ellenére még így teljesíti a feladatát.
Tisztelt Országgyűlés! Az idő rövidsége miatt kénytelen vagyok csak arra a kérdésre válaszolni, miután felmerült Áder János képviselőtársam felszólalása alatt, hogy tessék megoldást mondani. Kérem szépen, én úgy érzem, hogy ez a felszólalás nem kampánycélokat szolgál. Én tudnám itt ismertetni a Fidesznek a közbiztonságra vonatkozó kilencpontos programját, hogyan akarjuk a közbiztonságot megteremteni. (Pozsgai Balázs: A kereszténydemokratákét!)
És miután önök vidáman kampányoltak eddig, engedjék meg, hogy én azzal a mondattal fejezzem be, hogy a polgári Magyarország elképzelhetetlen a polgárok biztonsága nélkül. Az eddigi tehetetlenséget eredményekben mutatkozó hatékonysággal kell felváltani, és ez az oldal bízik abban, hogy 1998 májusában ehhez az állampolgároktól is megkapja a bizonyítási lehetőséget.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť