ISTVÁN JÓZSEF

Full text search

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság alelnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő, a nemzeti és etnikai kisebbségek, szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat a kisebbségek támogatására a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésében 79,1 millió forintot biztosított.
Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság erre pályázatot írt ki, és a pályázatban rögzítette, hogy különös tekintettel kulturális, hagyományőrző tevékenységre és működésre kívánja felosztani a pályázók között. A pályázati kiírásban közöltük, hogy nem részesülhetnek támogatásban azok a pályázók, akik 1995. december 31. után jegyeztették be magukat. Nem tudjuk támogatni azokat a pályázatokat, amelyek nem működésre irányulnak, nincs érvényes bírósági bejegyzésük, bankszámlájuk, és az 1997. évben kapott költségvetési támogatásaikról nem számoltak el. Nem kaphatnak támogatást a politikai szervezetek, nem kaphatnak támogatást a kisebbségi önkormányzatok és végül az alapítványok.
Ezeket figyelembe véve 211 pályázat érkezett be az emberi jogi bizottsághoz, amelyeket megvizsgáltunk. Az emberi jogi bizottság egy albizottságot hozott létre, ebben az albizottságban minden parlamenti párt képviseltethette magát, ezzel többségükben éltek is. Ez az albizottság készítette elő az emberi jogi bizottságnak a tervezetet.
76 olyan pályázat volt, amely többszöri átvizsgálás után azon tilalmak alá tartozott, amelyeket az előbb felsoroltam, így tehát 35 pályázó volt, amelyek a pályázati kiírásnak megfeleltek, 13 nemzeti és etnikai kisebbség szervezetei között osztottuk ki a támogatást; az összes bejegyzett nemzeti, etnikai kisebbségi szervezet részesült támogatásban.
Hat alkalommal tárgyalta az albizottság a pályázatok elbírálását és a pénzek elosztását. Utána az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elé terjesztettük, ahol három alkalommal vitattuk ezt meg, és végül 14 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta a bizottság, és a Ház elé terjeszti azzal a kéréssel, hogy a H/5536. országgyűlési határozatot mind az ellenzéki képviselők, mind pedig a kormányképviselők támogassák.
A határozati javaslattervezetet a frakciók is megkapták, véleményt nyilváníthattak. Miután tudomásunk szerint a frakcióktól észrevétel, módosító indítvány nem érkezett, ezért tisztelettel kérem a Ház mindkét oldalát - a kormányzati képviselőket is és az ellenzéki képviselőket is -, hogy szavazzák meg az országgyűlési határozatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť