DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A választópolgárok alaposan megismerték a távozó kormányt, hisz 1994 óta a rádióban, a televízióban és a sajtó túlnyomó többségében azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy nincs másik alternatíva, egyedül és kizárólag a most hatalmon lévő koalíció tudja - Horn Gyula szavaival - rendbe tenni az ország dolgait.
Ennek az egyoldalú propagandának a másik fontos eleme, melyet felkent politológusok és közvélemény-kutatók sugallnak: 1998. május 10-én csak az az eredmény születhet, hogy az MSZP újból megnyeri a választásokat, legfeljebb az a kérdés, hogy egyedül tud-e kormányozni, vagy jól bevált, régi harcostársával: a Szabad Demokraták Szövetségével.
Tudomásom szerint a polgárok alkotmányban biztosított joguknál fogva május 10-én fogják eldönteni, hogy ki vezesse az országot, és a győzelmi fanfárok megfúvása azért is idő előtti, mert hivatalosan el sem kezdődött a kampány.
Meggyőződésünk, hogy a polgárok két alapvető szempontot vesznek figyelembe, amikor döntésüket meghozzák. Egyrészt leltárt készítenek arról, hogyan éltek az elmúlt négy évben, és bizonyára nem feledkeznek meg arról, hogy reáljövedelmük 15 százalékkal csökkent, kilátástalan helyzetbe került hárommillió nyugdíjas, ellehetetlenültek a családok, történelmi mélypontra zuhant a születések száma, elszegényedtek az önkormányzatok, kritikus helyzetbe került a népegészségügy, tovább nőtt a társadalombiztosítás deficitje, a lakosság egyharmada a létminimum alatt tengődik, 50 százaléka a létminimum körül él, és 150 ezer iskolás gyerek éhezik.
A nagy propagandával bejelentett államháztartási reform elmaradt, a gazdasági és korrupciós botrányok egymást érik, s megrendült a közbiztonság. Az emberek tudják, hogy mennyi volt 1994-ben és mennyi most egy kiló kenyér, egy liter tej, s azzal is tisztában vannak, hogy ma olcsóbb Ausztriában tankolni, mint Magyarországon.
A magyar lakosság 90 százaléka ma sokkal szegényebb, mint 1994-ben volt, 10 százaléka pedig indokolatlanul meggazdagodott. A polgárok szerint ugyanolyan átfogó és mély válságba süllyedtünk, mint a '80-as években.
A Magyar Demokrata Fórum szerint a most távozó kormány - választási ígéreteivel szemben - politizálása során a leglényegesebb dolgot felejtette el: az embert, a polgárt. Ezért úgy gondoljuk, hogy itt az ideje a változásnak, a jövőnket felölő évek után csak az ellenzék képes felépíteni a polgári Magyarországot.
Olyan kiszámítható adórendszert kell bevezetni, amely a tisztességes többség gyarapodását tartja szem előtt, s egyben hadat üzen a feketegazdaságnak és a korrupciónak.
Radikálisan csökkenteni kell a társadalombiztosítási járulékot is, mert ilyen magas terhek mellett lehetetlen a kisvállalkozások fejlesztése. Társadalmunk alapja a család (Dr. Takács Imre: Választási kampány!), ezért elengedhetetlen, hogy a családokat gyermekenként 36 ezer forint adókedvezmény illesse meg, s nem titkolt cél a főállású anyaság intézményének újbóli bevezetése, mert enélkül a népesség tragikus fogyását képtelenek leszünk megállítani. Kórházbezárások helyett színvonalas és mindenki számára hozzáférhető egészségügyi ellátást kell biztosítani. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében tandíjmentességet kell nyújtani az egyetemi és főiskolai hallgatóknak, mert enélkül a tehetséges, de szegény fiatalok soha nem jutnak be a felsőoktatási intézményekbe. (Közbeszólás balról: Ígérj még többet!) A hárommillió nyugdíjas honfitársunk délibábos ígérgetések helyett tisztességes nyugdíjat érdemel.
Összefoglalva: A polgárok biztonságra vágynak a mindennapokon. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť