DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mostanában nagyon sokat hallhattunk a felhalmozódott lakáshitel-tartozások kezelésének kérdéséről. Mostanában sokszor hallottuk azt, hogy az embereket a lakásuk elárverezése fenyegeti, és a hajléktalanná válás után teljesen reménytelenné válik az életük.
Ez a probléma valóban rendkívül súlyos, tisztelt képviselőtársaim. 1989-ben, még a Németh-kormány idején született az első döntés, igen, annak a kormánynak az idején, ahol miniszterelnök úr még külügyminiszterként vett részt a munkában. (Zaj a kormánypártok soraiban.) A lakáshitel-tartozások egyoldalú felemeléséről semmiféle ellentételezés akkor nem született, ezért az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította ezt a döntést. Majd 1990 végén megszületett a következő döntés, ami jelentős ellentételezést tartalmazott, hiszen aki vállalta, hogy a felét visszafizeti a tartozás összegének, annak a másik felét elengedték. Ennek az lett a következménye, hogy az 1,7 millió adósból 600 ezer maradt mindössze... (Dr. Szabó Imre: A szegények!), 1,1 millió ember vissza tudta fizetni az 50 százalékot.
Nos, azóta a probléma újra halmozódik, különösen az utóbbi években, amikor az igen jelentős reálbércsökkenés mellett a megemelt kamatokat az emberek nem tudják fizetni. Ma már csak 290 ezer adós van a 600 ezerből, és ebből 80-90 ezer nem tudja fizetni az adósságát, több mint féléves elmaradása van. Mintegy 3 ezer embert már bírósági eljárás és a lakás elárverezése fenyegeti. Valóban, tisztelt képviselőtársaim, itt az ideje, hogy erre valamilyen megoldást találjon az ország. Most azt hallhatjuk a heteken át tartó különféle ígéretekből, hogy majd ezt az adósságot valahogy kezelik, odáig jutottunk, hogy majd az önkormányzatokra bízza a kormány ennek a problémának a kezelését. Tartok attól, hogy ez ugyanolyan lesz, mint a többi hasonló ígéret, hiszen ha az önkormányzatok nem kapnak többletforrást, képtelenek lesznek ezt a kérdést megoldani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Már két évvel ezelőtt felhívtam a figyelmet arra, hogy nemcsak a lakáshitel-tartozások okoznak gondot, hogy az elmúlt években igen nagy mértékűre fokozódott a közüzemidíj-tartozások mértéke. Két évvel ezelőtt megkérdeztem az akkori népjóléti minisztert, hogy mit kívánnak tenni. Nem volt rá válasza, azt mondta, hogy ő ilyet még nem hallott, hiszen nem jelezték hozzá az önkormányzatok. Rengeteg területen, a fővárosban és vidéki lakótelepeken igen jelentős közüzemidíj-tartozások halmozódtak fel, melyeket nem bírnak a közüzemek kezelni, nem fizethetik ki az adósok helyett, hiszen előbb-utóbb ők fognak tönkremenni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez legalább akkora szociális bomba, mint amekkora a lakáshitel-tartozások problémája, sőt, lényegesen több embert érint. Van megoldási mód erre is. A Magyar Demokrata Néppártnak az a javaslata - az volt már két évvel ezelőtt is, de úgy látszik, csak most, a választások előtt lett ilyen sürgős -, hogy valamit mondjanak az embereknek. Két évvel ezelőtt azt javasoltam a miniszter úrnak, dolgozzanak ki programot a közüzem, az adós, az önkormányzat és a költségvetés együttes szerepvállalásával, segítsenek ledolgozni a felhalmozott adósságokat, mert a hajléktalanságot muszáj megelőzni.
(8.50)
A hajléktalanná vált ember és család teljesen reménytelen helyzetbe kerül. Nagyon remélem, ha máskor nem is, de most, a választások előtt két hónappal a kormány foglalkozni fog ezzel a nagyon súlyos problémával is, és kidolgoz valamilyen programot. Én a magam részéről felajánlom a segítséget.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť