KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A szociálpolitikai együttműködésről megkötött államközi egyezmény, amelynek rendelkezéseit 1959. december 1-jétől kell alkalmazni, a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság viszonylatában jelenleg is hatályban van.
Az elmúlt időszakban több levélváltásra került sor. Az egyezmény 2. cikke alapján az egyik szerződő fél azon polgárai, akik a másik szerződő fél területén tartózkodnak, családtagjaikkal együtt a társadalombiztosítás tekintetében saját állampolgáraival azonos elbánásban részesülnek. A szlovák illetékes szerv legutóbbi válasziratában a következőt fejtette ki - sajnos, az idő rövidsége miatt nincs módom az egész levelet ismertetni -: "Az 1995. január 1-jétől bekövetkezett változás alapján mindenki, aki a Szlovák Köztársaság területén állandó lakcímmel rendelkezik, köteles biztosítást kötni, tehát a Magyar Köztársaság állampolgárai is. Az állam kifizeti a biztosítást azon nyugdíjasok után, akik állandó lakhellyel rendelkeznek a Szlovák Köztársaság területén. Azok helyett, akik nyugdíjukat külföldről kapják, csak akkor vállalja át az állam, illetve a biztosító a költségeket, ha a nyugdíj, esetleg más adóköteles jövedelem nem haladja meg a minimálbér értékét."
A Magyarországon letelepedett szlovák nyugdíjasok minden további járulékfizetés nélkül jogosultak a magyar nyugdíjasokkal azonos feltételek mellett a teljes körű egészségügyi ellátásra. Ezért álláspontunk szerint, ha valamely félnél ettől eltérő szabályozás lép életbe, akkor ezáltal sérül az egyezmény viszonosságra épülő egyik alapelve.
A fentiekben jelzett és a közelmúltban kifejtett álláspont értékelése folyamatban van, s az annak eredménye alapján esetlegesen szükségessé váló szakértői egyeztetésre javaslatot teszünk. A konkrét kérdés azonban ismételten rávilágít arra, hogy a hasonló típusú, mintegy 30-40 évvel korábban megkötött szociálpolitikai egyezményeket folyamatosan felül kell vizsgálni.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)
(16.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť