KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az átalakítás nem azonos a megszüntetéssel. Valóban, akkor, amikor a körzeti orvosi rendszerről átálltunk a háziorvosi rendszerre, létrejött az Országos Háziorvosi Intézet, amely nagyon fontos szerepet töltött be a háziorvosi rendszer kialakításában. Nagyon fontos szervező, ellenőrző és tudományos feladatokat látott el az Országos Háziorvosi Intézet.
Azt viszont, képviselő asszony, tudomásul kell venni, hogy a fejlődésnek vannak szakaszai, és most, 1998-ban elérkeztünk egy szakaszhatárhoz. Három dologra szeretnék csak utalni: egyrészt a szakvizsgarendszer meg fog változni, hiszen a kötelező szakvizsgát a háziorvosok többsége megszerezte, megszerzi az elkövetkezendő időben a Phare-programok befejeződtek az elmúlt év végén és azzal is reálisan számolni kell, hogy az egészségügyi struktúraátalakítás az ellátórendszernek egy természetes átalakítását jelentette. Tehát az alapellátáson belül is tudomásul kell venni, hogy egy új helyzet alakult ki. Nézzék végig, hogy hogyan alakult ki a védőnői munka, az iskola-egészségügyi ellátás, a gyermekorvosi ellátás, a fogászati ellátás, és csak utalni szeretnék arra, hogy a csoportpraxisok, praxisközösségek szintén megjelentek a rendszerben.
Az átalakuló ellátórendszer új követelményeket kell hogy megfogalmazzon, nevezetesen az alapellátásban résztvevők kapcsolattartása sokkal hatékonyabb kell hogy legyen, illetve az egyes ellátási formák szervezetszerű összehangolása elengedhetetlen. Éppen ezért most az Országos Háziorvosi Intézet helyett ezután országos alapellátási intézet fogja ellátni a szükséges feladatokat (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), és megőrzi mindazokat az értékeket, amelyeket a háziorvosi intézet megteremtett.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť