DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Miért szüntetett meg a minisztérium egy jól működő intézetet, az Országos Háziorvosi Intézetet, és miért kellett ilyen gyorsasággal megszüntetni, hogy a háziorvosi intézet működését veszélyeztetik, és ezáltal természetesen az eredményeit is? Megszűnt a tervezési, kutatási egység, számos tanfolyam, továbbképzés leállt. A jól bevált programok tárgyi és személyi feltételei már nincsenek meg, az emberek jórészt elmentek a november óta tartó bizonytalanság miatt. Több ezer háziorvos hatéves eredményes munkáját zilálja szét a leköszönő kormány az utolsó kapkodásaival - ugyanezt tette az ÁNTSZ a tisztiorvosok esetében is. Rögtön mondhatja államtitkár úr: de újat hoztunk létre helyette - láttuk az alapító okiratát.
Ez már a sokadik olyan döntés a minisztériumában, amely úgy tűnik, azt tükrözi, hogy az önök tárcájánál a bölcsek köve is megtalálható, mert nemhogy nem kérik ki a szakma véleményét, hanem a szakma tiltakozása ellenére olyan döntéseket hoznak sorozatban, amelyek ellen több szakma is tiltakozik.
Kikérték önök az egyetemek véleményét? Mert ez az alapító okirat, amit a Magyar Közlönyben közzétettek, egyetemi hatásköröket delegál egy új intézetnek, és ezt jogszabály alapján nem tehetik meg, ez sérti a felsőoktatási törvényt, sérti az egyetemek autonómiáját. Miért nem kérték ki a háziorvosok véleményét, a háziorvosok szakmai kollégiumának véleményét akár a régi, akár az új intézmény vonatkozásában? Kéretlenül, de megjelent a szakma önöknél, és kérték azt, hogy legalább az új személyi javaslatoknál véleményezést tehessenek, önök azonban a kérésüket válasz nélkül hagyták.
Tisztelt Államtitkár Úr! Önök arcul csapták a háziorvosi szolgálatot, azt a szakmát hagyták cserben, amely az önök, illetőleg a minisztérium összevissza intézkedéseivel szemben még lábon tartja a magyar egészségügyet.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť