DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország hagyományosan és általánosságban támogatja a nemzetközi viták békés rendezését szolgáló nemzetközi intézményrendszer bővülését. Ennek keretében került aláírásra még 1992 decemberében az EBESZ jogelődje, az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet keretében létrejött, békéltetésről és választottbíróságról szóló egyezmény. Magyarország kétoldalú viszonylatban elsőként Svájccal írt alá hasonló egyezményt, a térségbeli országok közül pedig elsőként Horvátországgal tárgyalta meg és írta alá a választottbírósági egyezményt. A tárgyalások lezajlását követően a szerződés az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külügyminiszteri tanácsának budapesti ülése alkalmával, 1995 decemberében került aláírásra.
A szerződés intézményi lehetőséget és eszközöket biztosít ahhoz, hogy a két ország között felmerülő vitás kérdéseket békés úton, igazságos és méltányos eljárás keretében rendezhessék. A szerződés egy kétlépcsős, konfliktusmegelőző eljárást kínál a feleknek az esetlegesen felmerülő vitás kérdések rendezésére. Az első lépcsőben a felek egy békéltető bizottság ajánlásait figyelembe véve kereshetik a megoldást; amennyiben ez nem vezet sikerre, második fordulóként választottbíróság eljárását alkalmazhatják.
(17.30)
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy túl azon, hogy nemzetközi szerződés megerősítése az Országgyűlés kompetenciája, adott esetben ez a nemzetközi szerződés korlátozza a magyar állam szuverenitását, hiszen a bíróság ítélete a felekre, következésképpen a magyar államra is kötelező.
Tudnunk kell azonban, hogy ez a korlátozás kétoldalú, ugyanúgy korlátozza a horvát állam szuverenitását, és meggyőződésünk, hogy ez a kölcsönös szuverenitáskorlátozás biztosítja az esetleges viták békés elrendezésének hatékony, kulturált, ha szabad így fogalmazni, európai módját.
Szeretném a tisztelt Országgyűlés figyelmét felhívni arra is, hogy partnerünk, a horvát országgyűlés, a szábor, már 1996 márciusában ratifikálta a szóban forgó megállapodást, ezért kérem, hogy a Magyar Országgyűlés is szavazatával erősítse meg ezt a nemzetközi megállapodást.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť