DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Házszabály szerint különbség van a kétperces és a rendes felszólalás között. Én reagálni akartam az eddig elhangzottakra, most pedig nagyon röviden szólnék erről az alkotmánymódosításról.
Tisztelt Országgyűlés! Amikor az alkotmánykoncepció vitája folyt ebben a Házban, volt szerencsém szólni arról, hogy az alkotmány egy olyan magasztos jogszabály, amely egy jogász számára iránymutató vezérfonalként szolgál a jogalkalmazás során. Az alkotmány szilárdsága biztosítja azt, hogy egy országban jogbiztonság uralkodjon. A Magyar Demokrata Fórum programjának egyik alappillére az, hogy a jogbiztonság hassa át ennek az országnak a közigazgatását, a jogbiztonság hassa át az állampolgárok egymás közötti kapcsolatát. Szilárd véleményem, hogy a jogbiztonság tudatát erodáljuk, ha a Magyar Köztársaság alaptörvényéhez minduntalan hozzányúlunk, és ahogy korábban Bauer Tamás képviselőtársam említette, nem az alkotmány rendelkezéseit figyelembe véve alkotjuk meg a törvényeket, hanem a törvények megalkotása során a többség kénye-kedve szerint nyúl az alkotmányhoz és módosítgatja azt.
Vitába kell azonban szállnom Bauer képviselőtársammal, hogy '90 és '94 között folyamatosan úgy módosította volna az akkori kormány az alkotmányt, ahogy az neki tetszett. Annak a kormánynak ugyanis, szemben a jelenlegivel, nem volt kétharmados többsége, ezért mindegyik alkotmánymódosítás komoly politikai alku eredménye volt, és ennek az alkufolyamatnak, alkupozíciónak az egyik oldalán mindig ott volt a Szabad Demokraták Szövetsége, amely igen komoly árat kért mindegyik alkotmánymódosításért.
A jelenlegi folyamatban az alkotmányozási moratóriumot köztudottan a kormánypártok rúgták fel. Köztudott, hogy a kormánypártok voltak azok, amelyek egyoldalú elhatározással módosították az alkotmányt. Sajnálatos, hogy ez a legutolsó próbálkozás már valóban annyira egyoldalú, hogy a két kormánypárt közül az egyik tudja csak támogatni. Azt hiszem, a magyar törvényhozás egyik mélypontja az, amikor a kormány felvállalja az alkotmánymódosításra vonatkozó jogszabály beterjesztését annak biztos tudatában, hogy azt nem szavazzák meg. Ennyire - és ezért kértem hosszabb időre szót, elnök úr - nem süllyedhet le a magyar jogalkotás színvonala! Nem hinném, hogy ebben a Házban előfordulhat, hogy egy alkotmánymódosításra vonatkozó beterjesztett törvényjavaslatot a Magyar Országgyűlés ne szavazzon meg.
Boross Péter egykori miniszterelnök úr, a Magyar Demokrata Fórum képviselője, éppen a miniszterelnök úr napirend előtti felszólalása kapcsán utalt arra, hogy ezekből a felszólalásokból hiányzik a kormányzásnak az a magasztossága, amelynek át kellene hatnia a miniszterelnöki felszólalásokat. Át kellene hatnia a kormányzást annak tudata, hogy amikor a kormány egy törvényjavaslatot beterjeszt, annak valóban elhatározott szándéka legyen, hogy joghatást váltson ki. Amikor a kormány dönt, hogy egy alkotmánymódosítást kezdeményez, akkor ezen döntés mögött nem napi politikai érdekek kell hogy legyenek, hanem annak tudata, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének biztonsága, szilárdsága, megőrzése igényli az alkotmány módosítását. Ha ezek az általam magasztosnak nevezett eszmék hiányoznak a kormányzásból, akkor sérelmet szenved a magyar törvényhozás szellemi színvonala, amelyet elődeink is igyekeztek magasan tartani, és a jelenlegi Országgyűlés is számos esetben tanújelét adta az összes párt egyetértésével, hogy tudunk alkotmánymódosítást elfogadni, tudunk magas szintű jogszabályokat alkotni.
Még egyszer arra kérem a kormány jelen lévő képviselőit s kormánypárti képviselőtársaimat - látván, hogy ennek az alkotmánymódosításnak nincs jogi lehetősége a szükséges támogatottság hiányában -, ne történjék meg az, hogy az Országgyűlésnek szavaznia kelljen erről. Ne történjék meg az, hogy a kisebbségek számára a választási kampány során azt lehessen mondani, hogy kik voltak azok, akik leszavazták az októberi választást. Mert mindannyian tudjuk, hogy múlt héten az általános vitában azok a pártok, amelyek most az alkotmánymódosítás ellen érvelnek, azt mondták, hogy májusban legyenek kisebbségi választások.
(17.40)
Erre mód és lehetőség van. Ehhez mindösszesen arra van szükség, hogy a Magyar Szocialista Párt álláspontot változtasson: ne az októberi választáshoz ragaszkodjon, hanem májushoz, és egy kétlistás választáshoz csökkentett küszöb mellett. Ebben az esetben a kisebbségi képviselet biztosítható lesz a Magyar Országgyűlésben.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť