CZOMA KÁLMÁN

Full text search

CZOMA KÁLMÁN
CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A falun élő, gazdálkodó emberek utolsó jajkiáltásai késztettek arra, hogy interpellációt nyújtsak be a magyar mezőgazdaság, azon belül is a végveszélybe került szarvasmarha-állomány ügyében.
Világháborúk dúltak, melyekből nekünk, magyaroknak - talán az ország földrajzi fekvése miatt vagy más okokból kifolyólag - nem sikerült, nem is sikerülhetett kimaradni. Volt ennek a nemzetnek egy olyan rétege, a hangyaszorgalmáról híres magyar parasztság, amely a legnehezebb időkben is képes volt az ország helyzetén javítani. A második világháború végnapjaira talán sokan visszaemlékeznek: a magyar férfiak egy része életét vesztette, a másik része pedig fogolytáborokban, idegen földön sínylődött. A magyar szarvasmarha-állományt pedig elhajtotta a német, az orosz, de akkor sem lehetett a magyar mezőgazdaságot a mostani szintjére lesüllyeszteni.
A kolhozosítás utáni évtizedek az emberek nagy részének mentalitásában is hatalmas károkat okoztak. Azért maradtak még, akik vállalták a mezőgazdaságban rejlő nehéz munkát és a megpróbáltatásokat. Tudott dolog, hogy az állattartás teljes lekötöttséget igényel. Csak elismerést érdemel az, aki ezt vállalja. Aztán mi lett az elismerés helyett? Ezen ágazat teljes csődbe juttatása: nem veszik át a tejet, megszüntették a falusi tejcsarnokokat, a tejátvevő helyeket, a húst külföldről hozzák be, a magyar állattartók pedig lehetetlen helyzetbe kerültek.
Panaszosaim elmondták, hogy az állatállomány leépítésével olyan helyzetet teremtettek, hogy a szarvasmarha-állomány már szinte katasztrofális szintre csökkent. Ha külföldről hozunk be élőállatot vagy húst, előbb-utóbb behozzuk a nagyon veszélyes kergemarhakórt, és ezzel végképp tönkretesszük a még meglévő, feltűnően kevés állatállományunkat. Hosszú évek kellenek majd, hogy egy kívánt szintre fel lehessen fejleszteni az ágazatot.
Kérdezem az államtitkár urat: érzi-e a kormány azt a felelősséget, ami terheli önöket ezen a téren? Kívánnak-e tenni valamit a végveszély elhárítása érdekében? Várom elfogadható válaszát. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť