PÓDA JENŐ

Full text search

PÓDA JENŐ
PÓDA JENŐ (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy másik nagyon fontos dokumentum ez az előterjesztés, amelyről most vitázunk, és amelyről hamarosan szavazni fogunk.
(17.50)
Míg az előző előterjesztés, amely a fegyveres erők létszámát határozta meg, kifogásolható volt abból a szempontból, amit tartalmaz, ezzel az előterjesztéssel nem az a baj, amit tartalmaz, hanem az, ami hiányzik belőle.
Az előterjesztésben helyesen nagy számban szerepelnek olyan gyakorlatok, közös kiképzések, amelyek javítják a magyar fegyveres erők hadrafoghatóságát, a külkapcsolatainkat, katonadiplomáciai kapcsolatainkat, és mindenekelőtt szolgálják azt a célt, amely ebből a szempontól a legfontosabb, a NATO-ba kerülésünket - legalábbis a reményeink szerint a meghívásra idén júliusban sor kerül.
Abból a szempontból, hogy az idén mely országokkal tervezünk közös kiképzést, közös hadgyakorlatot, érdemes csoportosítani azokat az országokat, amelyek az előterjesztésben felbukkannak. Az előterjesztés ebből a szempontból nagyon helyesen tartalmaz egy olyan csoportot, amelynek országai már bent vannak a NATO-ban, amelyekkel fontosak a kapcsolataink, és amelyektől tanulhatunk. Tartalmazza olyan országok csoportját, amelyekkel együtt vagyunk a NATO békepartnerségi program keretében, és mindenekelőtt - mondhatjuk így - várományosai vagyunk a NATO-nak; mindenekelőtt Lengyelországra és Csehországra gondolok.
Tartalmaznia kellene még két olyan országot, amelyek kapcsán elég sok vita zajlott az elmúlt időben a NATO kibővítése kapcsán. Ez a két ország pedig Románia és Szlovénia. Romániával kapcsolatban négy ilyen közös kiképzés és gyakorlat szerepel - egyébként helyesen. Ami az egészben a megdöbbentő - és hiányérzetet vált ki -, az, hogy Szlovéniával kapcsolatban egy nagyon formális és nagyon keveset jelentő helikopter-látogatáson kívül nincs közös kiképzés, és nincs gyakorlat.
Szeretném röviden ismertetni a képviselőtársaimmal, számunkra miért különösen fontos ország Szlovénia, s miért különösen fontos most, idén tavasszal. Mint köztudott, Magyarországnak sajnos nincs határa NATO-országgal. Ez azt a problémát veti fel, hogy egy politikai szövetség mellett a nagyon jelentős katonai szövetség is - a NATO - nehéz helyzetben van, amikor egy olyan országot szeretne integrálni, amely nem érhető el természetes módon, hisz se szárazföldi, se légi és egyéb okok miatt tengeri határon sem lehetséges Magyarország elérése. (Zaj. - Dr. Avarkeszi Dezső: Mégis, miért nem lehet?) Ez a probléma csak egy módon hidalható át: ha eltekintünk attól, hogy harmadik ország - tehát szuverén harmadik hatalom - döntésétől tesszük függővé e katonai szövetség működését. Tehát ez a probléma csak egy módon hidalható át, mégpedig oly módon, hogy valakit magunk előtt tudunk betolni a NATO szervezetébe. Csehszlovákia szétválásával ez a lehetőség megszűnt, hiszen Szlovákia kiszámíthatatlan és antidemokratikus magatartása megfosztott minket ettől a lehetőségtől.
Az egyetlen igazán kézenfekvő megoldásnak a Szlovéniával való együttműködésünk kínálkozik, amely nemcsak azért nagyon fontos számunkra, mert biztonságpolitikai, katonai oldalról természetes módon összeköttetés Észak-Olaszország, tehát a NATO felé, hanem azért is, mert Szlovénia egy új állam. Egy olyan új szláv állam, amely sikeres programot hajt végre, amelyben a nemzeti jövedelem háromszorosa annak, mint amit nálunk tapasztalunk; amelynek azonos a vallása a mi vallásunkkal, amely ennek megfelelően azonos kultúrkörhöz tartozik, amelyben a határon túli magyarok sorsa mindenképpen rendezett, amellyel semmiféle vitánk nincs, és amellyel mindenféle együttműködés lehetősége adott. Tehát a katonai szempontokon túl minden más szempont azt támasztja alá, hogy ebben a kérdésben az egyik legfontosabb partnerünk Szlovénia kellene hogy legyen. Szlovénia lehetne az, amellyel együtt a NATO-ba kerülhetünk.
Ez az a hiányérzet - miszerint nincs Szlovéniával tervezett közös hadgyakorlat és kiképzés - mutatja azt, hogy a dokumentum felületesen előkészített. Ezt a felvetésemet a honvédelmi bizottság ülésén előadtam; a honvédelmi tárca képviselői elismerték ezt a hiányosságot. Erre mindenképpen szerettem volna felhívni a képviselő hölgyek és urak figyelmét. (Folyamatos zaj.)
Az elmondottak alapján: ami a dokumentumban van, azzal egyetértünk, tehát nem szavazunk a dokumentum ellen. Ami viszont nincs benne, az egy jelentős hiányossága, tehát erre a dokumentumra nem tudunk igennel szavazni. Ennek megfelelően a Magyar Demokrata Fórum képviselői tartózkodással szavaznak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť