DR. FODOR ISTVÁN

Full text search

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Póda képviselő úr a Szlovéniával való katonai együttműködést hiányolja, annak okán mindenekelőtt, hogy véleménye szerint NATO-tagságunkat, NATO-felvételünket nagyban elősegítené a Szlovéniával való együttműködés, illetve az a körülmény, ha ezáltal hozzájárulhatnánk, hozzásegíthetnénk mi is Szlovéniát ahhoz, hogy ő is velünk együtt a szövetség tagja lehessen, hiszen a földrajzi kontinuitás nagyon sokat nyomna a latba. Szeretném Póda képviselő úr figyelmét felhívni arra, hogy minden erre vonatkozó dokumentumban a NATO illetékes vezetői kimondották azt, hogy a földrajzi kontinuitás a NATO-tagság tekintetében nem kritérium, hanem az elérhetőséget fogalmazzák meg, és ennek teljesen más kritériumai vannak, mint a földrajzi kontinuitás. Én azt gondolom, az sem biztos, hogy szerencsés, ha ebből a teremből sugalljuk ennek a kritériumnak esetleges jelentőségét a tagfelvétel szempontjából. Szeretném felhívni arra is a figyelmét, hogy e pillanatban nem tudhatjuk egyáltalán azt, hogy Szlovénia a NATO tagja lesz-e velünk együtt vagy sem.
Ami a NATO-tagságtól függetlenül az együttműködés lehetőségeit és szükségességét illeti Szlovéniával, e tekintetben teljes mértékben egyetértünk Póda képviselő úrral. Arra kell emlékeztetnem, hogy az ismert körülmények miatt az együttműködés Szlovéniával nem tekint vissza olyan múltra, mint más szomszédos országokkal. Ezzel együtt együttműködési megállapodás van, vannak konkrét programok. Én gondolom, hogy nem kell sokat várni arra, talán már a jövő esztendőben benyújtott ilyen tárgyú előterjesztésben Szlovéniával is kölcsönösen tervezett gyakorlatok szerepelnek. Köszönöm szépen, elnök úr. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy fogadja el az előterjesztést. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť