DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Négy dologról szeretnék szólni a beterjesztett országgyűlési határozati javaslat kapcsán - úgy is, mint az egyik megyei területfejlesztési tanács ipari-kereskedelmi kamarája által delegált képviselője. Az ebbeli munkában szerzett tapasztalatok, illetve az ez üggyel foglalkozó más, megyei kollégák tapasztalatai alapján szeretném leszögezni mindjárt az elején: fontos, hogy egyértelmű paraméterek határozzák meg a jövőben a források megosztásának legfontosabb mértékeit. Fontos ez azért, hogy mindenfajta ellenőrzésre, kontrollra lehetősége nyíljék mindenkinek, annak érdekében, hogy elkerülhessük a bizonytalanságot, elkerülhessük azt, hogy ki-ki nem tudja, milyen ismérvek alapján kerül forrásmegosztásra sor Magyarországon.
Szeretném azt a szándékot megerősíteni, hogy ezen országgyűlési határozati javaslat elfogadásának gyorsasága nagyban segítené az ilyen forrásokra pályázók, az ilyen forrású pályázati kiírásra várók munkáját. Éppen ezért javasolnám azt is, ha lehetséges, akkor a parlamenti szakaszban mielőbb kerüljön sorra ennek az országgyűlési határozatnak az elfogadása, a végső szavazás, annak érdekében, hogy lehetőleg a tavasz elején, a következő hónapok elején lehetőség legyen kiírni a megyékben azokat a pályázatokat, amelyekre már elég sok gazdálkodó és még több önkormányzat vár.
Erősíteném a beterjesztett országgyűlési javaslat azon gondolatait, amelyek megjelennek bár, de nem biztos, hogy kellő hangsúllyal vagy kellő erővel: egyrészt, amely a programfinanszírozásra való áttérést tartalmazza, másrészt azt a gondolatsort, amely a társfinanszírozás lehetővé tételére való utalásokat is tartalmazza. Úgy gondolom, erre az évre már korlátozott lehetőségek vannak a különböző állami források összehangolt felhasználására a területfejlesztési tanácsok koordinálásával. Azonban törekedni kellene arra, hogy olyan tartalmú döntések szülessenek ebben az évben, hogy 1998-ban ez a fajta összehangoltság sokkal nagyobb arányt érhessen el a források felhasználásánál.
Azt gondolom, hogy az Európai Unió felé való haladásunk során egyértelmű elvárás és szükséges lépés is, hogy a koordináltabb forrásfelhasználásra kerüljön sor mind az agrártámogatási rendszer, mind a decentralizált területfejlesztési források tekintetében; de mondhatnám a többi célelőirányzatot, illetve a költségvetés egyéb, a vidék fejlesztésére szolgáló forrásainak a felhasználását is.
Végezetül arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ebben az országgyűlési határozatban is célszerű lenne szerepeltetni, szövegszerűen is megjeleníteni azt a lehetőséget, amelyet tudomásom szerint az ország szinte valamennyi megyéjéből kérnek, hogy alapszerűen működhessen a decentralizált forrásfelhasználás a megyékben, azaz nyíljék lehetőségük a megyei területfejlesztési tanácsoknak arra, hogy visszatérítendő támogatások odaítélésével ezen később visszafizetendő források ismételt megyei felhasználásáról dönthessenek.
Ez azért lenne fontos, mert jelen pillanatban ezt a lehetőséget tudomásom szerint sehol nem használják ki, hiszen a mostani szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a visszafizetett összegeket a megyékben használják fel ismételten. Ez bekerül a központi alapokba, a központi célelőirányzatba, s ilyen módon nincs igazán ösztönzés a megyéknek arra, hogy ne vissza nem térítendő forrásokat használjanak fel.
Ezért tehát az a javaslatom, hogy már az országgyűlési határozatban is jelenjen meg ez a fajta szándék, amelynek természetesen a most formálódó, később megszületendő kormányrendeletekben, szövegszerű megfogalmazásban is szerepelnie kell majd. Ilyen módon lényegesen nagyobb források felhasználásával valósulhatnak meg beruházások azokon a vidékeken, ahol égetően szükség van erre a forráskiegészítésre.
Ezzel együtt még egyszer az lenne a javaslatom, hogy a parlament ezt a javaslatot mielőbb fogadja el, amelyet a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter a kormány képviseletében benyújtott. Ezt követően pedig a kormány remélhetően folyamatos jogszabály-előkészítő munkája során egy, esetleg két héten belül a kormányrendeletek is megjelenhetnek, amelyeket meglehetősen nagy érdeklődéssel várnak - tapasztalataim szerint - az országban mindenütt, vidéken. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť