DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! Nyilvánvalóan nagyon sokan vagyunk, sőt reményem szerint valamennyien azok vagyunk, akik a kolozsvári magyar egyetem ügyét fontosnak tartjuk és támogatjuk.
Az elhangzottakkal kapcsolatban csak azt szeretném mondani, hogy a Magyar Demokrata Néppárt természetesen az erre irányuló politikai, tudománypolitikai törekvéseket a leghatározottabban támogatja. Az ismétlés elkerülése végett és a dolog fontossága miatt azonban szeretném felhívni a figyelmet a dolog másik vonatkozására is. Arra tudniillik, hogy a magyar tudományosság értékelje, becsülje meg, tárja a világ elé, hogy milyen fontos az a munka, amit kolozsvári és erdélyi kollégáink folytatnak. Ennek nagyon jelentős lépéseit körvonalazta az, hogy a kilencvenes évek elején - akkor nyílt erre alkalom - a magyar tudományosság erdélyi képviselői sorra-rendre, igen nagy számban, külső tagjai lettek a Magyar Tudományos Akadémiának. Nagyon fontos e tekintetben, hogy örvendetes módon azóta is az elismerésnek - hadd utaljak most például Benkő Samu Széchenyi-díjára, és sok más elemre lehetne hivatkozni - sok formája jelzi, hogy a magyar tudományosság az erdélyi magyar tudományosságnak a jelentőségét megbecsüli.
Kérem a jelenlévőket és kérem a magyar sajtót, hogy legyen figyelemmel erre, és legyen figyelemmel azokra az erőfeszítésekre, amelyeket az erdélyi magyar tudósok kifejtenek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), azokra a sikerekre, amiket a tudomány területén elérnek. Ennek nagy a közvetlen és közvetett jelentősége.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť